Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari 2019

  Hon köpte gård för 64,4 miljoner

  Mitt under extremtorkan köpte familjen Gunnarsson en tredje stor mjölkgård i Halland. Prislapp: 64,4 miljoner kronor.

  – Det fanns en viss oro för framtiden, säger Elin Gunnarsson, 26, som äger nytillskottet Ösarps gård.

   Elin Gunnarsson är ägare av och platschef på Ösarps gård i Halland med 580 mjölkkor. Hon driver gården tillsammans med sin familj. ”Vi tror att mjölkproduktion har en ljus framtid”, säger Elin Gunnarsson.
  Elin Gunnarsson är ägare av och platschef på Ösarps gård i Halland med 580 mjölkkor. Hon driver gården tillsammans med sin familj. ”Vi tror att mjölkproduktion har en ljus framtid”, säger Elin Gunnarsson. FOTO: Privat

  I Halland driver familjen Gunnarsson stor mjölkproduktion.

  I somras, mitt under extremtorkan, tog de över mjölkgården Ösarp för 64,4 miljoner kronor.

  Affären blev klar den 2 juli och säljare var Arlas tidigare ordförande Åke Hantoft.

  Familjen äger sedan tidigare även Skottorps Säteri och Ränneslöv med totalt 750 mjölkkor. Genom köpet av Ösarp fick de ytterligare 580 mjölkkor, av vilka 500 mjölkande.

  Kräver mycket tillsyn

  Det tog åtta månader att genomföra förvärvet. Parterna hade mycket att komma överens om såsom lager, maskiner, växande gröda och anställda.

  – Ösarp kräver mycket tillsyn och vi behöver någon som bor här permanent och det blev jag. Jag tycker det är så kul att jobba med mjölkkor och alla bitar runt omkring med juverhälsa och fruktsamhet. Kon är ett fantastiskt djur på alla sätt. Det är där vi har vårt hjärta. Vi tror de gröna näringarna har en ljus framtid och inte minst mjölkproduktionen, säger Elin Gunnarsson som äger Ösarp.

  Hela familjen delaktig

  Familjen sköter dock tillsammans driften av de tre gårdarna som totalt har 25 anställda.

  Alla fyra barn är aktiva i verksamheten. Förutom att äga Ösarp är Elin Gunnarsson även platschef med huvudansvar för gårdens mjölkproduktion. Hennes pappa Lars-Inge och bror Erik sköter växtodlingen.

  Elin Gunnarsson beskriver Ösarp som ett guldkorn. Det är en toppmodern anläggning som ligger nära deras andra gårdar och som har ett bra bevattningssystem.

  Ni köpte gården under torkan. Hur gick tankarna?

  – Det är klart att det fanns oro för framtiden när vi köpte en stor gård under torkkrisen och de höjda foder- och spannmålspriser som följde.

  Precis som många andra bönder har familjen Gunnarsson aldrig varit med om en så dålig skörd som 2018. De fick bara 60 procent av normal spannmålsskörd och 70 procent av gräs- och majsskörden.

  Deras fodertillgång har dock stabiliserats efter en god höstskörd men det råder fortfarande viss majsbrist.

  Fler affärsben

  Att i det läget köpa en ny fastighet för runt 250 000 kronor per hektar kan göra vem som helst nervös. Men Elin Gunnarsson är lugn.

  En gång i kvartalet har de ett så kallat gårdsråd. Då följer familjen upp företagets utveckling tillsammans med bland annat en bankkontakt.

  De har också flera affärsben att stå på. De föder upp dikor och tjurar och skickar slaktdjur till KLS Ugglarps i Kristianstad. Familjen har även en hel del växtodling och hyr ut fastigheter.

  – Jag tror att det är en stor framgångsfaktor i dag om man vill växa. Det är inget måste men kan vara väldigt bra vid kriser som den i somras, säger Elin Gunnarsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen