Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2019

  Hon har valt bort ligghall

  Utedrift året runt utan ligghall fungerar bra för Jennie Preiholt på Rörbo lantbruk i Västmanland. Men så har hon också goda förutsättningar i form av bra marker och ett stort intresse för djuren och naturen.

   Jenny Preiholt på Rörbo lantbruk i Västmanland är ansluten till Sveriges nötköttsproducenters kontrollprogram för utegångsdjur utan ligghall.
  Jenny Preiholt på Rörbo lantbruk i Västmanland är ansluten till Sveriges nötköttsproducenters kontrollprogram för utegångsdjur utan ligghall. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Sjutton kor med kalvar samlas kring Jennie Preiholt när hon kliver in i kohagen. Några av dem vill ta del av höbalen hon har med sig, andra vill bara umgås. Någon vänder ändan till för att bli kliade intill svansroten. Gärna länge.

  – Många tror att djuren blir förvildade när de går fritt ute året om. Men det är inget jag har upplevt. Alla mina djur är tama och kommer när jag ropar på dem, säger Jennie Preiholt.

  Hon driver nötköttsproduktion med ranchdrift sedan 2016 och är ansluten till Sveriges nötköttsproducenters kontrollprogram för utegångsdjur utan ligghall, vilket innebär att hon kan ha djuren ute året runt trots att de inte har tillgång till ligghall.

  Läs också: Djurhälsoveterinären: ”Bra alternativ för dem med rätt förutsättningar”

  Gården köpte hon av sina föräldrar 2016. Här finns en våtmark och en sjö i direkt anslutning betesmarkerna. Samtliga av de sju hagarna innehåller skog som skyddar djuren mot väder och vind.

   Totalt finns 53 djur på Rörbo lantbruk, varav 17 kor och 15 kalvar. Resten är ungdjur.
  Totalt finns 53 djur på Rörbo lantbruk, varav 17 kor och 15 kalvar. Resten är ungdjur. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Sparar både tid och pengar

  Jennie Preiholt har valt bort alternativet ligghall av flera anledningar.

  – Mina föräldrar gick med i kontrollprogrammet redan när det startade 2005 och det har fungerat bra. Till det är det ju en ekonomisk fråga. En ligghall är en stor investering som jag inte hade möjlighet till efter att jag köpt gården. Och jag sparar både tid och pengar på att jobba så här, säger hon och förklarar:

  – Jag behöver inget strömedel och jag slipper hålla på med utgödsling och underhåll av ligghall. Dessutom är det så här jag vill jobba. Mitt fokus ligger på djurvälfärd och naturvärden. Det viktigaste för mig är att djuren mår bra. Jag vill ha en hållbar produktion, och vill känna att jag lever av och med naturen.

   ”Många tror att djuren blir förvildade när de går fritt ute året om. Men det är inget jag har upplevt. Alla mina djur är tama och kommer när jag ropar på dem”, säger Jennie Preiholt.
  ”Många tror att djuren blir förvildade när de går fritt ute året om. Men det är inget jag har upplevt. Alla mina djur är tama och kommer när jag ropar på dem”, säger Jennie Preiholt. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Styr flocken från hästryggen

  Vintertid utfodrar hon med hösilage från egen vall.

  – Är det regnigt eller blåsigt kör jag in det i skogen. Är det fint väder fodrar jag i skogsbrynet eller på öppna ytor. Kyla bryr de sig inte om. Är det kallt ökar jag bara på med foder.

  Eftersom programmet inte tillåter kalvningar den kalla årstiden har hon styrt sina kalvningar till en gång om året, på våren. Under den tiden kollar hon djuren flera gånger dagligen. Hon gör det till fots eller från hästryggen. Till sin hjälp har hon fem nordsvenska brukshästar. Snart ska hon också rida in sitt nyförvärv, en appaloosa med nötvallningsstam.

  – Kor reagerar väldigt bra på hästar. De flyttar sig omedelbart när man rider in i flocken. Dessutom är det tryggt, och jag har bra uppsikt från hästryggen.

  Tog tid att få en sund besättning

  För att underlätta verksamheten och för sin egen säkerhets skull har hon nyligen investerat i ett mobilt behandlingsbås som är utrustat med ett flertal öppningsbara plåtsektioner. Hon flyttar ut båset i hagen med hjälp av en lastare vid behov. Ska hon transportera djuren använder hon sig av mobila grindar för att lasta dem på transporten.

  Jenny Preiholt kör dem själv de sex milen till slakteriet i Söderbärke.

  – Jag brukar köra två eller tre djur åt gången. Det funkar fint eftersom jag har så pass mycket mark. Det är aldrig någon stress att bli av med djur, säger hon.

  Jenny Preiholt startade med 21 kvigor och fick till en början gallra relativt hårt för att få fram en sund och frisk besättning som i dag levererar friska starka kalvar varje år.

  – Det var tufft i början, men nu har jag 17 kalvande kor. Mitt mål är 20-25 stycken. Där är jag nog om ett par år, säger hon.

  Rörbo lantbruk

  Bolagsform: Enskild firma

  Ägare: Jennie Preiholt

  Odlingsareal: 73 hektar odlad vall

  Betesareal: 37 hektar

  Antal djur: Totalt 53, varav 17 kor och 15 kalvar. Resten är ungdjur.

  Investeringar: Gården och dess mark, behandlingsbox crusader-IAE (32 500 kronor), förställ till hästarna för att i framtiden kunna köra ut foder till korna med häst (20 000 kronor).

  Försäljning: 170 000-200 000 kronor (2018)

  Resultat: 175 000 kronor (2018)

  Erhållna EU-stöd: Cirka 500 000 kronor

  Relaterade artiklar

  Till toppen