Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj

  Hon har siktet inställt på gråsäl

  Hudiksvall.

  I början av april beslutade Naturvårdsverket om licensjakt på gråsäl. Längs hela Östkusten, från Skåne och upp till Bottenviken, får 2 000 sälar fällas. ATL följde med säljägaren Anna Carin Westling ut på säljakt.

   Bereder och syr - men inga sälprodukter får säljas. Anna Carin får i stället in en slant på att bereda sina kunders skinn.
  Bereder och syr - men inga sälprodukter får säljas. Anna Carin får i stället in en slant på att bereda sina kunders skinn. FOTO: Mari Nälsén

  När solen långsamt stiger styr Anna Carin Westling sin svarta katamaran ut mot öppna havet. Hon är iklädd en stor flytoverall och har mössan nedtryckt över de ljusa lockarna. På ena fingret glittrar en diamantring. Det är det enda som påminner om hennes tidigare liv.

  För sex år sedan körde hon rosa Volvo, bar diamanter, kjol och höga klackar och hade en hög position på ett hudvårdsföretag. Det tog slut när hon ramlade ihop på köksgolvet och blev sjukskriven.

  Det var under sjukskrivningen som hon av en slump fick följa med på säljakt. Sedan var hon fast.

  – Jag visste att det var det här jag skulle göra, berättar hon och ler sitt smittande leende innan hon gasar på och den svarta båten far i väg.

  Flera ben att stå på

  När säsongen inleddes året därpå hade hon båt och nytt gevär och sedan har det bara fortsatt. I dag driver hon företaget Sealhunt, där ett av benen är att utbilda nyblivna säljägare och andra är att guida säljägare på havet, bereda sälskinn och tillverka produkter av dem. Ett annat viktigt uppdrag är att följa med kustfiskarna ut och hjälpa dem att skjuta av sälar som plockar fisken ur nät och lax­fällor.

   Säljägaren Anna Carin Westling älskar sina sälar men är också tydlig med att stammen måste begränsas. – Just nu svälter sälarna, säger hon.
  Säljägaren Anna Carin Westling älskar sina sälar men är också tydlig med att stammen måste begränsas. – Just nu svälter sälarna, säger hon. FOTO: Mari Nälsén

  Plötsligt drar Anna Carin ned på gasen och pekar ut bland vågorna.

  – Där är en – ser du den?

  Sälen är bara uppe en lite stund och för ett otränat öga är den omöjlig att se. Anna Carin Westling ser den ytterligare ett par gånger innan den försvinner.

  – Det är så här det sett ut i år, berättar hon. Sälarna är fixerade vid att hitta mat och inte alls så nyfikna som de brukar. Det verkar som om de är väldigt hungriga.

  Svårt fylla kvoten på 2 000 djur

  Jaktsäsongen inleddes för bara några dagar sedan, och Anna Carin Westling tycker sig se förklaringen till det nya beteendet. Av de sju sälar som hon fällt hittills har alla varit anmärkningsvärt magra. Dessutom har hon sett säl inne i vassen vid båtplatsen. Det är ovanligt.

  – Det tycks som om de letar mat, säger hon.

  Säljaktssäsongen börjar den 20 april och avslutas den 31 januari. I år finns 2 000 sälar på licensen. Den kommer att bli svår att fylla, tror Anna Carin Westling.

   Vissa dagar stannar Anna Carin Westling ute på havet flera dagar i sträck. Sover på kobbar och i båten. Jaktområdet är enormt, ska hon vittja kustfiskarnas alla laxfällor tar turen 16 timmar.
  Vissa dagar stannar Anna Carin Westling ute på havet flera dagar i sträck. Sover på kobbar och i båten. Jaktområdet är enormt, ska hon vittja kustfiskarnas alla laxfällor tar turen 16 timmar. FOTO: Mari Nälsén

  – Ja, det är inte många som vill jaga säl. Det kräver utrustning och så är det dyrt med bränsle. Dess­utom är det blodigt och kladdigt och man förstör både kläder och båt. Men ska man vara krass är 2 000 sälar inte på långa vägar nog för att sälar inte ska svälta och kustfiskare inte bli av med hela fångsten.

   Anna Carin Westling tar till vara allt som sälen ger. Med oljan målar hon huset, köttet äter hon och skinnet bereds och blir bland annat till väskor och mattor.
  Anna Carin Westling tar till vara allt som sälen ger. Med oljan målar hon huset, köttet äter hon och skinnet bereds och blir bland annat till väskor och mattor. FOTO: Mari Nälsén

  Svårt att träffa

  Anna-Carin Westling styr ut och lämnar innerskärgården bakom sig. Målet är en samling stenar mitt ute på öppet vatten. Det tar någon timme och lagom till att vi ankrar upp lägger sig havet som en spegel. Det tar inte många minuter innan några sälhuvuden tittar upp för att kolla in vilka besökarna är.

  Det är svårt att jaga säl eftersom det bara är huvudet som syns och träffytan därmed bara är stor som en snusdosa, samtidigt som båten kan gunga en del.

  – Säljakt erbjuder många skottchanser men det är inte alla som kan förvalta dem, säger Anna Carin Westling.

  Men hon kan. Förra säsongen stod hon för 200 av de totalt 1 000 som fälldes på skyddsjakt i hela Ös­tersjön. Även i dag har hon jaktlycka och skjuter en säl som tittar upp ur vattnet. Båten är i gång och med knäet gasar hon upp den och styr fram till skottplatsen, krokar sälen och drar upp den vid det nedfällda bogvisiret. Det är en liten hane som hon bedömer till 90 kilo.

  ”Slöseri med resurser”

  I dag finns ett EU-förbud mot att handla med sälprodukter, vilket innebär att varken kött, olja eller skinn får säljas. Men regeringen arbetar med att söka undantag för det.

   Gråsälarna är många och i år tycker Anna Carin Westling att de är magrare än vanligt.
  Gråsälarna är många och i år tycker Anna Carin Westling att de är magrare än vanligt. FOTO: Mari Nälsén

  – Det är slöseri med resurser, säger Anna Carin Westling som själv äter så mycket sälkött som hon bara kan. Det blir såväl sälköttsbullar som stekar på grillen.

  – Inte heller skinnen får jag sälja. Däremot kan jag bereda dem åt dem som vill ha sina skinn som minne efter en lyckad jakt.

  Anna Carin Westling

  Ålder: 56

  Bor: Hudiksvall

  Bakgrund: Bagare som drev bondgård med djur och sedan hudvårdsterapeut innan hon blev säljägare

  Yrke: Professionell säljägare som driver företaget Sealhunt som sysslar med säljakt, beredning och sömnad av sälskinn, hjälper kustfiskarna med avskjutning av säl vid deras nät och laxfällor.

  Gråsälen

  • Den största av Sveriges tre sälarter (de andra är vikare och knubbsäl)

  • Finns framför allt i Östersjön

  • Kan bli upp till tre meter lång och väga 300 kilo

  • Ungarna föds i februari och de diar i tre veckor innan de får klara sig själva.

  Källa: Havs- och vattenmyndigheten

  Jakt på gråsäl

  • Beslut om licensjakt från och med våren 2020

  • Jakttid 20 april till 31 januari

  • 2 000 sälar får fällas

  • Kuljaktsvapen klass ett och två får användas

  Källa: Naturvårdsverket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen