Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 december 2016

  Hon deltar i jakten på dioxinet

  Branschen har fortfarande inte bringat klarhet i varför dioxinhalterna har ökat i de ekologiska äggen. Åsa Odelros är en av dem som deltar i jakten på miljögiftet. Hon är rådgivare för ekologisk fjäderfäproduktion hos Svenska ägg och misstänker hönsfodret.

   Miljögiftet dioxin förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Även om halterna inte överskrider gränsvärdena har Livsmedelsverket uppmanat branschen att vidta åtgärder.
  Miljögiftet dioxin förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Även om halterna inte överskrider gränsvärdena har Livsmedelsverket uppmanat branschen att vidta åtgärder. FOTO: Ann Lindén

  Det har nu gått två månader sedan Livsmedelsverket slog larm om att halterna av dioxin i ekologiska ägg har börjat öka.

  En av dem som kämpar för att bryta trenden är Åsa Odelros, rapporterar Sveriges Radio.

  Dioxiner räknas till några av våra farligaste miljögifter, och kan bland annat finnas i riklig mängd i viss Östersjöfisk. Fiskmjöl ingår dessutom som en naturlig ingrediens i ekohönsens foder vilket gör Åsa Odelros misstänksam.

  – Fodret och utevistelsen är de stora skillnaderna på konventionell produktion och ekologisk produktion och de ekologiska äggen har högre dioxinhalter än de konventionella, säger hon till radion.

  ”Tror inte på teorin”

  På Jordbruksverket är man dock skeptisk till den förklaringen. Som ATL tidigare har rapporterat finns det flera möjliga källor i teorin, och myndighetens prover har ännu inte visat att gränsvärdena ska ha överskridits i fodret.

  Just fiskmjöl har dock tidigare pekats ut för att ha legat bakom höjda dioxinhalter i ägg. När det larmades för tolv år sedan var det fiskmjöl från Östersjöfisk som var orsaken. Men efter att äggleverantörerna bytte foder med annan sammansättning, försvann problemet.

  Kjell Wejdemar på Jordbruksverkets enhet för foder och djurprodukter tror dock inte på foderteorin den här gången. Han lutar snarare åt att miljögiftet kommer in i produktionen genom en annan gemensam nämnare, som flera av ekohönsbesättningarna har gemensamt.

  – Det kan vara beläggningar som släppt från hönsstallens tak som hamnat i betesfållorna. Det kan vara jorden där hönorna går och pickar som innehåller förhöjda halter, kanske orsakade av någon asfaltsbeläggning eller stolpe i närheten, sa han till ATL i oktober.

  Nytt foderalternativ

  Att ta bort fiskmjölet helt ur produktionen går heller inte, eftersom regelverket säger att ekohönsen ska ha tillgång till naturligt foder.

  Som svar på dioxinlarmet finns det dock planer på att minska andelen fiskmjöl i fodret redan efter nyår. En möjlighet som branschen undersöker är bland annat om det går att använda musselmjöl i stället.

  LÄS MER: Ekoägg tre gånger giftigareLÄS MER: Mindre fiskmjöl i ekofoderLÄS MER: Lokal miljö möjlig bakom gift i ekoäggLÄS MER: Producenten: “Ägg har ett oförtjänt dåligt rykte”

  Relaterade artiklar

  Till toppen