Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2017

  Algbonden Ebba odlar framtidens livsmedel

  Brunsberg.

  Ett kilo av algen spirulina ger lika mycket näring som ett ton blandade grönsaker enligt en studie gjord av NASA. Nu odlas superalgen för första gången i Sverige av marinbiologen Ebba Olsson som ser en jättemarknad för spirulina i Norden.

   Ebba Olsson är marinbiologen som blev algbonde. Silarna används för att skörda algerna.
  Ebba Olsson är marinbiologen som blev algbonde. Silarna används för att skörda algerna. FOTO: Mari Nälsén

  I Brunsbergs forskningsstation utanför Arvika där SLU tidigare hade granfröodling och där det senare odlades ekologiska kryddor, har nu en ny och trendig gröda flyttat in. I dag odlas här spirulina i regi av marinbiologen Ebba Olsson.

  Ett och ett halvt ton alger ska växthusanläggningen ge när produktionen går för fullt. Och ännu mer när anläggningen så småningom är igång året om.

  LÄS OCKSÅ Så kan alger till biobränsle odlas i kallare vatten

  Intresset för spirulina är stort och Ebba Olsson säljer i stort sett allt som produceras till återförsäljare och till privatpersoner via webben och i den lilla gårdsbutiken. Det senare är hon förvånad över.

  – Trots att vi ligger på en så avlägsen plats så kommer det in människor varje dag och handlar.

  En mikroalg

   Spirulina odlas i växthus i stora bassänger med slutet system. Det enda som tillsätts är växtnäring. Algerna skördas varannan till var tredje dag.
  Spirulina odlas i växthus i stora bassänger med slutet system. Det enda som tillsätts är växtnäring. Algerna skördas varannan till var tredje dag. FOTO: Mari Nälsén

  Spirulina är en mikroalg av släktet blågröna alger. Den är lättodlad trots att ingen tidigare försökt odla den så långt norrut. Ebba Olsson beskriver den som en brännässla.

  – Ger man en brännässla rätt förutsättningar så växer den bra och snart tillåts inga andra växter i närheten. Spirulina fungerar på ungefär samma sätt, inga andra alger tillåts växa i närheten om förutsättningarna är tillräckligt bra.

  Odlingen sker i fyra stora bassänger som håller omkring 35 grader i vattnet. Systemet är slutet vilket gör att man använder sig av samma vatten åter och åter igen. Algerna är encelliga och förökar sig via delning. Vid rätt förutsättningar fördubblas antalet varannan eller var tredje dag. Det enda som tillsätts i vattnet är traditionell växtnäring.

   Här pressas vattnet ur. Det mesta är hembyggt och hela första året har det byggts och fixats allteftersom verksamheten rullat på.
  Här pressas vattnet ur. Det mesta är hembyggt och hela första året har det byggts och fixats allteftersom verksamheten rullat på. FOTO: Mari Nälsén

  Skördar med silar

  Skörden sker varannnan dag genom att sänka ned mycket finmaskiga silar, genom vilka vattnet pumpas ut. Kvar i silen blir en blöt massa. Den pressas sedan till en kaka av ungefär samma konsistens som trolldeg.

  En del av skörden behålls färsk och säljs i gårdsbutiken, en del fryses in men den största delen torkas på svag värme och krossas sedan till en form av strössel.

  – Det är något som vi gör annorlunda mot den importerade spirulinan som finns. Genom att vi inte hettar upp den till mer än 40 grader när vi torkar bevaras alla näringsämnen och smaken blir neutral, säger Ebba Olsson.

  Hon berättar att importerad torkad spirulina däremot har en inte så trevlig bismak som orsakas av upphettningen.

  LÄS MER Alger kan bli supermat för kycklingar

   Packrummet. Här torkas först den färdiga produkten som sedan säljs till butiker och privatpersoner i Sverige och Norge.
  Packrummet. Här torkas först den färdiga produkten som sedan säljs till butiker och privatpersoner i Sverige och Norge. FOTO: Mari Nälsén

  Först i Europa

  Ebba Olsson är först i Sverige, och i hela norra Europa, med odling av spirulina, och hon ser positivt på sin satsning. Att äta nyttigt ligger i tiden och gör man en jämförelse med Frankrike som är spirulinans förlovade land i Europa har antalet gårdar med spirulinaodlingar ökat med 500 procent de senaste fem åren.

  – Jag ser bara möjligheter och inom ett par år räknar jag med att ha en marknad för produkterna över hela Norden, säger Ebba Olsson som redan nu exporterar en del av spirulinan till Osloregionen.

  Än så länge sköter hon anläggningen på fritiden med hjälp av sina föräldrar men inom ett par år räknar hon med att kunna försörja sig fullt ut på verksamheten.

  – Det är målet iallafall.

  ATL tv Fiskarna flyttade in i ladugårdenLÄS OCKSÅ Nytt kapital ger skjuts åt gårdsfisk

  FOTO: Mari Nälsén

  Ebbas Alger AB

  Drivs av Ebba Olsson, Brunskog

  Ålder: 38

  Odlingssäsong: April till oktober men kommer att utökas när man hittar ett hållbart sätt att hålla värmen i växthusen även vintertid.

  Beräknad omsättning: Omkring 1,5 miljoner per år

  Beräknad produktion: Cirka 1,5 ton per år

  Spirulina

  Av släktet blågröna alger, en lättodlad mikroalg som är oerhört näringstät och proteinrik. Har ätits av ursprungsbefolkningar i Afrika och Sydamerika i 1000 år men kom till västvärlden först för 70 år sedan.

  Spirulina har kallats naturens allt-i-ett, på grund av att det innehåller så många viktiga näringsämnen. Förutom protein och alla essentiella aminosyror innehåller det även GLA, klorofyll, karotenoider och fykocyaniner, enzymet SOD, och vitamin A. Vitamin A bidrar till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal hud och slemhinnor.

  Spirulina har en hög andel tiamin, riboflavin, niacin, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink och koppar och är en rik källa till krom. Krom hjälper till att bibehålla normala blodsockernivåer, och algen innehåller också hela spektrumet av B-vitaminer, inklusive vitamin B12. B12 bidrar till både normal energiomsättning och bildning av röda blodkroppar.

  Hur används spirulina?

  Spirulina-pulvret passar bra att mixa ner i smoothies och drycker men det går också att använda i matlagning, till exempel i soppor. Det går också att mixa 1-2 tsk i lite kallt vatten med vatten och dricka som en shot.

  Källa: Ebbas alger och life

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen