Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 augusti 2016

  Holländsk mjölkjätte höjer mjölkpriset

  WOUDRICHEM.

  Nu stiger priset på mjölk över hela Europa.

  FrieslandCampina höjer priset med 1,25 euro till 26,25 euro (249,20 sek) för hundra liter mjölk och för ekomjölk till 46,25 euro (439,07).

  Priset för standardmjölk har varit oförändrat 25 euro sedan den 1 maj.

  Efterfrågan ökar

  Därmed betalar Arla Foods lite mer för vanlig mjölk än FrieslandCampina, men mindre för eko. Efterfrågan på ekomjölk ökar på flera av FrieslandCampinas marknader, framför allt hemmamarknaden.

  Lactalis var beredda att höja till 28 euro vid förhandlingar i Paris förra veckan. Förhandlingar pågick medan bönderna ockuperade infarten till Lactalis i Laval. Bönderna sa nej till budet och hotade dessutom med att utöka protesterna. Då svarade Lactalis ensidigt med att sätta ett pris på 27,10 euro. Det är en höjning jämfört med 1,50 euro jämfört med priset som råder nu i augusti.

  Enligt företagsledningen tvingas man sänka noteringen för att klara förluster som en följd av blockaderna.

  Dumpningspriser

  3 000 franska bönder levererar mjölk till Lactalis. De anklagar företaget för dumpningspriser eftersom franska mejeriföretag som Laïa och Silav betalar 29 euro för hundra liter och Laiterie Saint-Père (Intermarché) 30 euro.

  Relaterade artiklar

  Till toppen