Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juli 2020

  Suntetorps kalvstall ett unikt höjdarbygge

  Suntetorps nya kalvstallar är en syntes av inspiration från andra och egna idéer. Och Johan Sahlström har redan noterat att kalvarna växer snabbare.

   Det är tre år sedan Johan Sahlström på allvar började planera för nya kalvstallar på Suntetorp. Två år med förberedelser och ett byggår.
  Det är tre år sedan Johan Sahlström på allvar började planera för nya kalvstallar på Suntetorp. Två år med förberedelser och ett byggår. FOTO: Anders Fällman

  Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 5/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!

  Suntetorp utanför Skövde har drygt 700 mjölkande kor och får cirka 800 kalvar per år. Alla kalvar föds inte upp till vuxen ålder på Suntetorp. Tjurkalvarna och korsningskalvar går till en annan gård.

  Till nyligen har kalvarna hållits i ett äldre system i det gamla kostallet, men från i vintras hålls de i de nya kalvstallarna.

  Det är tre år sedan Suntetorp började tänka skarpt på att investera i fristående kalvstall. De tog inspiration från ett antal studiebesök, exempelvis lösningen med ventilationen av övertryckstyp. Däremot är spolplattan mellan stallängorna och dränaget under vattenkopparna exempel på egna idéer.

  Byggde mellan arbetstoppar

  Man började bygga sent 2018 och under oktober 2019 fylldes de första enkelboxarna med nyfödda kalvar.

  – Vi byggde inte kontinuerligt utan mellan våra arbetstoppar i växtodlingen. Det har tagit 1 850 interna arbetstimmar och lika många lejda timmar.

  – Vi har duktig personal som kunde göra en stor del av byggnationen, berättar Johan Sahlström.

   Gruppboxarna strös en gång per vecka med spån och två gånger per vecka med så kallad "green bedding", som är den fasta gödselfraktionen från Suntetorps egen gödselseparering.
  Gruppboxarna strös en gång per vecka med spån och två gånger per vecka med så kallad "green bedding", som är den fasta gödselfraktionen från Suntetorps egen gödselseparering. FOTO: Anders Fällman

  Kalvstallarna rymmer 84 spädkalvar i enkelboxar och 228 kalvar i 19 gruppboxar med tolv kalvar i varje, totalt 312 kalvar. Suntetorp har ritat stallen och gjort en detaljerad förkalkyl med en hel räcka poster.

  Hela anläggningen har kostat cirka 4,8 miljoner kronor, inklusive värdering av eget arbete och kostnader för egna maskiner, exklusive investeringsstöd på 1,2 miljoner.

   Suntetorps två kalvstallar rymmer 84 enkelboxar för spädkalvar och 19 gruppboxar för tolv kalvar i vardera. Mellan längorna är en gjuten platta.
  Suntetorps två kalvstallar rymmer 84 enkelboxar för spädkalvar och 19 gruppboxar för tolv kalvar i vardera. Mellan längorna är en gjuten platta. FOTO: Anders Fällman
   När spädkalvarna är fyra veckor könsindelas de och flyttas till gruppboxar. När enkelboxarna tas ut och renspolas på plattan växlar man från dagvattenavlopp till avlopp till flytgödselbrunnen.
  När spädkalvarna är fyra veckor könsindelas de och flyttas till gruppboxar. När enkelboxarna tas ut och renspolas på plattan växlar man från dagvattenavlopp till avlopp till flytgödselbrunnen. FOTO: Anders Fällman

  – Det rör sig om 3,5 miljoner för materialet och 1,3 miljoner för arbetet.

  – Med nuvarande koantal och samarbete med Ölanda har vi 70 procent beläggning i de nya kalvstallarna. Vi har manövreringsutrymme och möjlighet att expandera mjölkbesättningen, men även bygga ut anläggningen.

   Gruppboxarna för tolv kalvar vardera är gjutna med avlopp i bakkant och sluttande plan för utgödsling med lastmaskin när boxen töms på kalvar. Gödseln töms i flytgödselbassängerna, där det blir ett bra svämtäcke och eliminerar fastgödselhanteringen.
  Gruppboxarna för tolv kalvar vardera är gjutna med avlopp i bakkant och sluttande plan för utgödsling med lastmaskin när boxen töms på kalvar. Gödseln töms i flytgödselbassängerna, där det blir ett bra svämtäcke och eliminerar fastgödselhanteringen. FOTO: Anders Fällman

  Kalvhälsan och arbetsmiljön prioriterad

  Utöver flexibilitet och möjligheten att expandera har man prioriterat kalvhälsa och möjligheter att minska risken för smittspridning och minska det manuella arbetet i skötseln med hjälp av minilastare.

   Kalvarna utfodras med mjölk två gånger per dag och med en egengjord torr mix som utfodras en gång per vecka. Kvigkalvarna hålls i gruppboxarna till cirka fyra månaders ålder och tjurkalvarna skickas till Ölanda när de är mellan två och tre månader.
  Kalvarna utfodras med mjölk två gånger per dag och med en egengjord torr mix som utfodras en gång per vecka. Kvigkalvarna hålls i gruppboxarna till cirka fyra månaders ålder och tjurkalvarna skickas till Ölanda när de är mellan två och tre månader. FOTO: Anders Fällman

  Övertrycksventilation med tuber utvärderades i Sverige för några årtionden sedan innan det försvann. Inklusive fyra fläktar kostar utrustningen i storleksordningen 100 000 kronor för båda stallen. Det är bara ett par procent av den totala investeringskostnaden, men ändå.

  Hur kom det sig att du vågar satsa på den tekniken i alla fall?

  – Den är som du har noterat en relativt låg investeringskostnad med stor potential. Om det skulle visa sig inte fungera är byggnationen också väldigt lätt att göra om till självdrag.

   Avdelningen för spädkalvar består av sju fack med tolv enkelboxar i varje. Under tak i stallets bakkant löper tubventilationen som ger övertrycksventilationen. Tanken med övertryckventilationen är att luften inte skall spridas mellan boxar.
  Avdelningen för spädkalvar består av sju fack med tolv enkelboxar i varje. Under tak i stallets bakkant löper tubventilationen som ger övertrycksventilationen. Tanken med övertryckventilationen är att luften inte skall spridas mellan boxar. FOTO: Anders Fällman

  Denna första vinter har varit relativt mild. Kommer upplägget med kalla stallar och spolplatta under bar himmel att fungera kalla vintrar?

  – Det återstår att se. Skulle det krångla kan vi lösa det. Vi har fler spolplattor på gården.

  Du har redan nu märkt en påtaglig förbättring i daglig tillväxt hos kalvarna. Årssnittet i fjol i det gamla stallet upp till cirka tre månaders ålder var 741 gram per dag. Och nu ligger snittet på de tre första omgångarna i det nya stallet på 971 gram per dag. Vad anser du att det beror på?

  – För tillfället, får man säga. Jag säger bättre klimat, bra ventilation, bättre rutiner och duktiga medarbetare. Att allt är nytt spelar förstås roll, men tanken med vårt nya system är ju att det ska ge oss bättre förutsättningar att bibehålla det fina stallklimatet. Skulle tillväxten sjunka till den gamla nivån skulle jag inte vara lika nöjd med investeringen. Vi vill ju lyfta oss en nivå, erkänner Johan Sahlström.

   Den eldrivna kompaktlastaren är något av en alltiallo i arbetet och byter tillbehör titt som tätt. Varje stall har fyra långa rullgardiner i stället för en separat till varje sektion. Det är billigare och en förenkling utan nackdelar i det dagliga arbetet.
  Den eldrivna kompaktlastaren är något av en alltiallo i arbetet och byter tillbehör titt som tätt. Varje stall har fyra långa rullgardiner i stället för en separat till varje sektion. Det är billigare och en förenkling utan nackdelar i det dagliga arbetet. FOTO: Anders Fällman

  Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 4/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!

  Suntetorp

  Ägare: Johan Sahlström

  Antal anställda: 16 heltidstjänster

  Inriktning: Mjölkproduktion

  Antal kor: 700 st + rekrytering

  Mjölkningssystem: 12 st Lely-robotar

  Mjölkavkastning: 11 700 kg ECM

  Areal: 1350 ha 700 ha skog och 650 ha öppen åker, varav 540 ha brukad areal och resten naturbeten.

  Grovfoderproduktion: vall 270 hektar, insådd höst 65–70 ha i rågvete, insådd vår 65–70 ha i vårrågvete. Skyddsgrödorna tas som helsädesensilage.

  Tröskgrödor: 65–70 ha havre och 65–70 ha höstvete

  Tork/lagring: Torksilo

  Suntetorps Kalvstallar

  • 2 stall, 70 x 10 meter vardera

  • Mellan stallen: betongplatta med 3 avlopp, 15 x 70 meter

  • Markarbeten 35 x 75 meter

  • Platta på mark och 158 st L-stöd, Vinninga Cement

  • Stomme på L-stöd, lösvirke: K-Bygg

  • Ytter- och innertak i plåt (TP 20 svart resp. vit), Borga Plåt

  • Fönster: Halle Plast

  • 7 portar, Wester

  • Rullgardiner: Dan-Egtved

  • Tubventilation: Dan-Egtved

  • Spädkalvavdelning: 84 platser i singelboxar, Dan-Egtved

  • 4 veckor–4 månader: 228 platser i 19 gruppboxar (32 m2 vardera)

  • Inredning gruppboxar: Dan-Egtved

  • Mjölktaxi: Gårdsby Iglu

   Stallarna har byggts i egen regi.
  Stallarna har byggts i egen regi. FOTO: Anders Fällman

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen