Suntetorps kalvstall ett unikt höjdarbygge
Suntetorps nya kalvstallar är en syntes av inspiration från andra och egna idéer. Och Johan Sahlström har redan noterat att kalvarna växer snabbare.
Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 5/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!
Suntetorp utanför Skövde har drygt 700 mjölkande kor och får cirka 800 kalvar per år. Alla kalvar föds inte upp till vuxen ålder på Suntetorp. Tjurkalvarna och korsningskalvar går till en annan gård.
Till nyligen har kalvarna hållits i ett äldre system i det gamla kostallet, men från i vintras hålls de i de nya kalvstallarna.
Det är tre år sedan Suntetorp började tänka skarpt på att investera i fristående kalvstall. De tog inspiration från ett antal studiebesök, exempelvis lösningen med ventilationen av övertryckstyp. Däremot är spolplattan mellan stallängorna och dränaget under vattenkopparna exempel på egna idéer.
Byggde mellan arbetstoppar
Man började bygga sent 2018 och under oktober 2019 fylldes de första enkelboxarna med nyfödda kalvar.
– Vi byggde inte kontinuerligt utan mellan våra arbetstoppar i växtodlingen. Det har tagit 1 850 interna arbetstimmar och lika många lejda timmar.
– Vi har duktig personal som kunde göra en stor del av byggnationen, berättar Johan Sahlström.
Kalvstallarna rymmer 84 spädkalvar i enkelboxar och 228 kalvar i 19 gruppboxar med tolv kalvar i varje, totalt 312 kalvar. Suntetorp har ritat stallen och gjort en detaljerad förkalkyl med en hel räcka poster.
Hela anläggningen har kostat cirka 4,8 miljoner kronor, inklusive värdering av eget arbete och kostnader för egna maskiner, exklusive investeringsstöd på 1,2 miljoner.
– Det rör sig om 3,5 miljoner för materialet och 1,3 miljoner för arbetet.
– Med nuvarande koantal och samarbete med Ölanda har vi 70 procent beläggning i de nya kalvstallarna. Vi har manövreringsutrymme och möjlighet att expandera mjölkbesättningen, men även bygga ut anläggningen.
Kalvhälsan och arbetsmiljön prioriterad
Utöver flexibilitet och möjligheten att expandera har man prioriterat kalvhälsa och möjligheter att minska risken för smittspridning och minska det manuella arbetet i skötseln med hjälp av minilastare.
Övertrycksventilation med tuber utvärderades i Sverige för några årtionden sedan innan det försvann. Inklusive fyra fläktar kostar utrustningen i storleksordningen 100 000 kronor för båda stallen. Det är bara ett par procent av den totala investeringskostnaden, men ändå.
Hur kom det sig att du vågar satsa på den tekniken i alla fall?
– Den är som du har noterat en relativt låg investeringskostnad med stor potential. Om det skulle visa sig inte fungera är byggnationen också väldigt lätt att göra om till självdrag.
Denna första vinter har varit relativt mild. Kommer upplägget med kalla stallar och spolplatta under bar himmel att fungera kalla vintrar?
– Det återstår att se. Skulle det krångla kan vi lösa det. Vi har fler spolplattor på gården.
Du har redan nu märkt en påtaglig förbättring i daglig tillväxt hos kalvarna. Årssnittet i fjol i det gamla stallet upp till cirka tre månaders ålder var 741 gram per dag. Och nu ligger snittet på de tre första omgångarna i det nya stallet på 971 gram per dag. Vad anser du att det beror på?
– För tillfället, får man säga. Jag säger bättre klimat, bra ventilation, bättre rutiner och duktiga medarbetare. Att allt är nytt spelar förstås roll, men tanken med vårt nya system är ju att det ska ge oss bättre förutsättningar att bibehålla det fina stallklimatet. Skulle tillväxten sjunka till den gamla nivån skulle jag inte vara lika nöjd med investeringen. Vi vill ju lyfta oss en nivå, erkänner Johan Sahlström.
Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 4/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!
Suntetorp
Ägare: Johan Sahlström
Antal anställda: 16 heltidstjänster
Inriktning: Mjölkproduktion
Antal kor: 700 st + rekrytering
Mjölkningssystem: 12 st Lely-robotar
Mjölkavkastning: 11 700 kg ECM
Areal: 1350 ha 700 ha skog och 650 ha öppen åker, varav 540 ha brukad areal och resten naturbeten.
Grovfoderproduktion: vall 270 hektar, insådd höst 65–70 ha i rågvete, insådd vår 65–70 ha i vårrågvete. Skyddsgrödorna tas som helsädesensilage.
Tröskgrödor: 65–70 ha havre och 65–70 ha höstvete
Tork/lagring: Torksilo
Suntetorps Kalvstallar
• 2 stall, 70 x 10 meter vardera
• Mellan stallen: betongplatta med 3 avlopp, 15 x 70 meter
• Markarbeten 35 x 75 meter
• Platta på mark och 158 st L-stöd, Vinninga Cement
• Stomme på L-stöd, lösvirke: K-Bygg
• Ytter- och innertak i plåt (TP 20 svart resp. vit), Borga Plåt
• Fönster: Halle Plast
• 7 portar, Wester
• Rullgardiner: Dan-Egtved
• Tubventilation: Dan-Egtved
• Spädkalvavdelning: 84 platser i singelboxar, Dan-Egtved
• 4 veckor–4 månader: 228 platser i 19 gruppboxar (32 m2 vardera)
• Inredning gruppboxar: Dan-Egtved
• Mjölktaxi: Gårdsby Iglu
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.