Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 april 2019

  Högtryck på lammgården inför påsk

  Höör.

  Påsken – en tid för vila och kontemplation? Glöm det! Under några intensiva veckor hjälper familjen Nilsson 180 lamm till världen samtidigt som fjolårslammen slaktas, styckas och säljs i den egna gårdsbutiken.

   Familjen Nilsson håller ställningarna i stallet. Från vänster: Daniel, Emelie, Annette och Jonas.
  Familjen Nilsson håller ställningarna i stallet. Från vänster: Daniel, Emelie, Annette och Jonas. FOTO: Johan Joelsson

  Solen skiner från en klarblå himmel och i rabatterna blommar påskliljor. Men ett kanske ännu säkrare vårtecken på Ekastiga gård är bräksymfonin inifrån stallet.

  Totalt ska släktgårdens 100 renrasiga Gotlandsfår få 180 lamm, i alla fall enligt skanningen. När ATL besöker gården har ett 90-tal kommit och Annette och Emelie Nilsson, som ansvarar för lammproduktionen, väntar fortfarande på den stora ruschen.

   Intensiva veckor på Ekastiga gård. Hittills har hälften av årets lammkull kommit.
  Intensiva veckor på Ekastiga gård. Hittills har hälften av årets lammkull kommit. FOTO: Johan Joelsson

  – Då kan det vara åtta tackor som lammar samtidigt i olika hörn och man får springa fram och tillbaka. Vi är här hela tiden och hjälper till om de ligger fel och ser till så att alla får i sig råmjölk, säger Emelie Nilsson.

  – Eftersom de har kommit lite pö om pö i år så har vi kunnat lägga mycket tid på varje lamm. Men det är ändå bråda tider med passning dag och natt, säger Annette Nilsson.

   Det dagsgamla lammet trivs på Ekastiga gård.
  Det dagsgamla lammet trivs på Ekastiga gård. FOTO: Johan Joelsson

  Vallfärd till gården

  Samtidigt som de nya lammen ser dagens ljus skickas de sista av fjolårslammen till ett närbeläget slakteri i Hörby. Djuren styckas och paketeras sedan på gården och säljs i familjens gårdsbutik. Intresset för Ekastigas lammkött är stort. Kring påsk brukar folk i trakten vallfärda till gården för att få möjlighet att köpa skinn, stekar och kotletter. I år har trycket varit extra stort.

  – Den senaste veckan har det ringt jättemycket. Mitt jobb är att se till så att alla kunder får sina bitar och att det även finns kött till dem som inte beställt på förhand. Det brukar bli rusch och vi kommer att ha extraöppet onsdag och torsdag i påskveckan, säger Annette Nilsson.

   Det var Jonas Nilssons mor Eva som byggde upp Ekastigas besättning av Gotlandsfår.
  Det var Jonas Nilssons mor Eva som byggde upp Ekastigas besättning av Gotlandsfår. FOTO: Johan Joelsson

  ”Jag sov hos tackorna”

  I stallet råder febril aktivitet. De späda lammen stiftar gladeligen bekantskap med både tackor och kameraobjektiv. Av de 180 lammen kommer cirka 150 att slaktas. De bästa livlammen behåller familjen och sätter i avel i sin besättning. En del högkvalitativa baggar säljs på auktion och familjen har även börjat tävla med de vackra skinnen. Emelie Nilsson böjer sig ner och tar upp ett dagsgammalt lamm i famnen.

  – När jag var liten bäddade jag och sov ute hos tackorna när de skulle lamma. Det är lika fantastiskt varje år. Charmen försvinner aldrig, säger hon.

   Skinnen, som förädlas av Tranås skinnberedning, säljs i Ekastigas gårdsbutik. Annette Nilsson visar upp ett urval.
  Skinnen, som förädlas av Tranås skinnberedning, säljs i Ekastigas gårdsbutik. Annette Nilsson visar upp ett urval. FOTO: Johan Joelsson

  Ekastiga gård

  Gården har varit i familjen Nilssons ägo sedan 1600-talet. Jonas och Annette Nilsson driver idag verksamheten tillsammans med sina barn Emelie och Daniel. Även Jonas föräldrar Eva och Gert hjälper till en del.

  Förutom lammproduktion, växtodling och skogsbruk har familjen även en herefordbesättning, inackordering av hästar och är delägare i företaget Farmartjänst där Jonas Nilsson är verksamhetsledare. Sedan 2000 är gården Krav-certifierad.

   

  Gotlandsfår

  Gotlandsfår är en ras som härstammar från det gotländska utegångsfåret. Gotlandsfåret är ett kulligt lantrasfår och tillhör gruppen nordiska kortsvansfår. Tackan föder cirka två lamm per år och lamningen sker på våren. Gotlandsfåret är unikt såtillvida att skinnen är optimala ur pälssynpunkt vid samma tid som lammen är slaktmogna.

   

  Företagsfakta

  Bolagsnamn: Ekastiga Djur & Natur.

  Bolagsform: Handelsbolag.

  Antal anställda: ”Vi i familjen.”

  Omsättning: 1,2-1,3 miljoner kronor (Jonas Nilsson är även delägare i Farmartjänst som omsätter 30 miljoner).

  Areal: 125 hektar odling (vall och maltkorn) varav 80 på arrende, plus 60 hektar skog.

  Investeringar: ”Vi köpte en traktor i fjol och en lastmaskin för tre år sedan.”

  Tre tips till andra företagare:

  • Satsa på kvalitet.

  • Snåla inte på avelsmaterial.

  • Tänk rationellt vid inredning av stallarna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen