Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2018

  Högtryck på bevattningsfronten

  Gärds Köpinge

  Calle Larsson tänkte ställa av tre gamla bevattningsmaskiner när han satsade på två moderna pivotsystem. Det blev inget med det, nu körs både nytt och gammalt för att hålla värmeböljan stången. Och på firman som säljer bevattningar är det också högtryck.

  På Kristianstadslättens lätta jordar är bevattning en nödvändighet för att över huvud taget få något att skörda ett torrt år. Calle Larsson, Brogårdens Växtodling AB, brukar 320 hektar och odlar potatis, sockerbetor, spannmål, åkerböna och raps. I år har han investerat i två nya center-pivotsystem som täcker vardera 20 hektar åker.

  – Det känns väldigt bra att ha dem på plats när torkan satte in så tidigt, säger Calle Larsson, som började vattna någon vecka in i maj.

   Bevattningsanläggningen hos Calle Larsson är av typen centerpivot och täcker 20 hektar.
  Bevattningsanläggningen hos Calle Larsson är av typen centerpivot och täcker 20 hektar. FOTO: Marcus Frennemark

  Pivotbevattningar är effektivare både ur vatten-, energi- och arbetssynpunkt, men de är dyrare. Investeringen ligger på runt en halv miljon per anläggning hos Calle Larsson.

  – Det skiljer inte så mycket mellan pivot och bevattningsmaskin. Jag bedömer att kalkylen egentligen är bättre för en pivotanläggning med tanke på att den är effektivare. Det är ju inte gratis att vattna, men alternativet är sämre, säger Calle Larsson.

  Få begagnade att köpa

  Tanken var att ställa av tre äldre bevattningsmaskiner när de nya togs i drift. Men med årets intensiva och tidiga högtryck så fick de gamla maskinerna fortsätta tjänstgöra.

  Så är det på de flesta håll och begagnade maskiner går inte att uppbringa. Hos Rosenqvists Irrigation, som säljer bevattningsutrustning, är det full fart. De har inte hunnit uppdatera hemsidan; de begagnade maskiner som bjuds ut där är redan sålda.

  – Vi har inget nytt på lager, men med en leveranstid på två, tre veckor kan vi få fram nya bevattningsmaskiner, säger försäljningschefen Mathias Granath.

  Vattnar allt längre norrut

  Intresset för bevattningsanläggningar växer för varje år. När värmen slår till blir det ett stort tryck på service och reservdelar, lantbrukarna plockar fram och försöker få i gång alla gamla maskiner.

  – Vi får fler och fler förfrågningar norrifrån. Gränsen för bevattningar flyttas norrut för varje år och nu är vi gott och väl förbi Mälardalen, säger Maria Weiberg, vd för Rosenqvists Irrigation.

   Längst ut på rampen sitter en spridare/vattenkanon som vattnar ut i hörnen på fältet.
  Längst ut på rampen sitter en spridare/vattenkanon som vattnar ut i hörnen på fältet. FOTO: Marcus Frennemark

  Bevattningsmaskiner är fortfarande företagets huvudprodukt, men intresset för olika varianter av pivot och rampbevattningar växer.

  – På rätt typ av fält kan du spara halva vatten- och energiförbrukningen med pivotsystem, säger Maria Weiberg.

  LÄS OCKSÅ: Styr bevattningen med mobilenLÄS OCKSÅ: Pressat läge efter två torrår på radLÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop från oroliga lantbrukare

  Relaterade artiklar

  Till toppen