Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli 2018

  Gurkorna trivs i värmen

  Torkan är en katastrof för spannmålsodlingen. Men värmen passar gurkor och andra grönsaker perfekt. Så länge det finns tillgång till bevattning. 

   Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla foods Sverige (till vänster) och Nils Jönsson, lantbrukare utanför Revinge i Skåne är mitt uppe i årets gurksäsong. 
  Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla foods Sverige (till vänster) och Nils Jönsson, lantbrukare utanför Revinge i Skåne är mitt uppe i årets gurksäsong.  FOTO: Margareta Lantz/Orkla Foods Sverige

  Spannmålen på Nils Jönssons gård utanför Revinge i Skåne blir riktigt dålig i år. Som på så många andra torkdabbade lantbruk runt om i landet. Men gurkorna växer däremot så det knakar i värmen.

  – Det är en bra företagsstrategi med riskspridning och ha lite olika grödor på gården. I år går spannmålen åt skogen, men gurkorna, som gillar värmen, kommer förhoppningsvis att gå bra istället, säger Nils Jönsson. 

  Gurkor, rödbetor och potatis

  Hans gård omfattar omkring 100 hektar under plog. Hälften används till spannmålsodling och övrig mark används för grönsaksodling av bland annat gurka, rödbetor och potatis. 

  Gurkodling kräver mycket bevattning och det kan vara ett problem under svåra torrår, som i år. Nils Jönsson har tillgång både till en egen damm och till den näraliggande Kävlingeån.

  – Kan man inte vattna går det åt skogen. Men än så länge har det gått bra och vi får vattna ur Kävlingeån. Vattenverket säger att man ska göra det ”med förstånd”. En solig blåsig dag får man vattna på natten. 

  ”Ute på fältet hela dagen”

  Gurkodling är en arbetsintensiv gröda. Nils Jönsson har 15 säsongsanställda som hjälper till med grönsaksplockningen.

  – Man måste vara ute i fältet varje dag. Det går inte att åka bort över helgen. Då kan det ha hänt för mycket och vara för sent att göra åtgärder.

   Nils Jönsson utanför Lund i Skåne är nöjd med årets gurkskörd så här långt. Gurkorna trivs bra i värmen och blir ett bra komplement när spannmålet torkar bort.
  Nils Jönsson utanför Lund i Skåne är nöjd med årets gurkskörd så här långt. Gurkorna trivs bra i värmen och blir ett bra komplement när spannmålet torkar bort. FOTO: Freddy Billqvist/Orkla Foods Sverige

  80 ton per hektar

  Han kontraktsodlar till livsmedelsföretaget Orkla foods och varje odlare har fått fem hektar kontraktsodling av gurka var. Normalt plockar man ungefär ett hektar om dagen och efter fem dagar har man plockat fältet rent. Då börjar man om tills hela skörden är klar efter cirka tio veckor. 

  – Ett normalt år får vi omkring 80 ton gurkor per hektar. Hittills i år har vi plockat 35 ton per hektar, så vi har många plockningar kvar, säger Nils Jönsson. 

  90 hektar gurkodling

  På Orkla foods har man totalt 90 hektar gurkodling i landet, fördelat på 16 kontraktsodlare, främst i Blekinge, på Öland och i Skåne. 

  – I år har odlarna tvingats bevattna ovanligt mycket. Frågan är hur länge de kan hålla på och plocka. Det kom mycket regn i höstas och odlarnas dammar har varit välfyllda. Förhoppningsvis ska vi få lite mer uppifrån längre fram. Det kan ju inte pågå hur länge som helst på detta vis, säger Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla Foods Sverige.

  LÄS MER: Nu vill hon få gården att växa och utvecklasLÄS MER: Dramatisk nedgång för spenatodlingLÄS MER: Vandaler slog ut hans gurkodling

  Orkla foods

  Orkla foods har kontraktsodlare som skördar gurkor, rödbetor och potatis till varumärkena Felix och Önos i framför allt Blekinge, på Öland och i Skåne. 

  De har cirka 90 hektar gurkodling fördelat på 16 kontraktsodlare, 140 hektar med 20 rödbetsodlare och 450 hektar potatisodling med omkring 25 kontraktsodlare. De producerar cirka 6 500 ton gurka, 7 000 ton rödbetor och 25 000 ton potatis. 

  Grönsaksfabriken i Eslöv processar mellan 100 och 150 ton grönsaker om dan. Gurkor måste processas snabbt och de som inte går in direkt läggs i cisterner för att bli till bostongurka till hösten. Orkla har även två potatisfabriker som gör fryst potatis och pulvermos under varumärket Felix.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen