Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2017

  Högtryck i grönkålsfabriken

  HARPLINGE

  Sedan starten 1997 har Harplinge kål vuxit kolossalt. Under två hektiska höstmånader kokar och fryser företaget 100 ton grönkål – allt för att hallänningarna ska få sin älskade långkål till jul.

  Det slamrar och ryker i den varma produktionsanläggningen. Linsen på kameran immar snabbt igen. Nere i två 300-litersgrytor puttrar ett hav av klorofyllstinn och närodlad grönkål. Den rensade kålen har precis gått igenom en avancerad tvättprocess och ligger nu och förvälls i cirka 30 minuter. Efter kokningen ska kålen paketeras i plastkorvar och kylas ned i ett vattenbad för att sedan etiketteras, frysas in och levereras till grossist.

  LÄS MER: Nu blir golfbanan odlingsmark

  Det är bråda dagar på grönkålsfabriken. Varje dag under säsongen – som sträcker sig från början av oktober till slutet av november – förädlas 860 kilo repad och rensad grönkål. Harplinge kål är Sveriges största och enda producent av fryst, färdigkokt grönkål, berättar kålkokarentreprenören Axel Ericsson som övervakar arbetet med nöjd min.

   Axel Ericsson och dottern Susanna Ericsson vid ”tvättmaskinen”.
  Axel Ericsson och dottern Susanna Ericsson vid ”tvättmaskinen”. FOTO: Johan Joelsson

  – Många tycker det är lite jobbigt att repa, skölja och koka grönkål hemma i köket. En del anser också att det kan lukta lite illa. Så vi och vår produkt fyller ett behov, säger han.

  Ingen slump med grönkål

  Att det blev just grönkål är ingen slump. På 1980- och 1990-talet drev Axel Ericsson en livsmedelsbutik med tillhörande chark i lokalerna i Harplinge. Till varje jul kokade han och hustrun Inger Ericsson ett par hundra kilo grönkål som de sålde i butiken.

   Axel Ericssons grönkålsimperium Harplinge kål firar 20-årsjubileum.
  Axel Ericssons grönkålsimperium Harplinge kål firar 20-årsjubileum. FOTO: Johan Joelsson

  När butiken inte längre bar sig bestämde sig Axel Ericsson, efter påtryckningar från gamla kunder, att fortsätta med ”jultraditionen”. 1997 kokade han 1 000 kilo grönkål. Den gick åt som smör i solsken. De följande åren fördubblade familjeföretaget produktionen fram till 2013 då Harplinge kål nådde den magiska gränsen på 100 ton.

   Febril verksamhet i produktionsanläggningen. På bilden syns Susanna Ericsson, Lasse Johansson och Axel Ericsson.
  Febril verksamhet i produktionsanläggningen. På bilden syns Susanna Ericsson, Lasse Johansson och Axel Ericsson. FOTO: Johan Joelsson

  – Det har varit en mycket spännande resa. Hade vi inte fortsatt att koka tror jag att traditionen med långkål till jul långsamt hade dött ut. Man skulle kunna säga att vi bevarar ett kulinariskt kulturarv, säger Axel Ericsson.

  LÄS MER: Potatischips hotat som fredagsmys

  Tradition på julbordet

  Långkål är en traditionell rätt som äts på julbord i Halland, nordvästra Skåne samt på Jylland. Den äts som tillbehör till skinka, köttbullar och korv och består av grönkål som kokas, smörsteks i panna och sedan får puttra ihop med grädde. Rätten smaksätts sedan med peppar, salt, socker och sirap.

  – Långkål till jul är något som nästan alla hushåll från Ängelholm i söder till Varberg i norr måste ha på julbordet. Det är jag tacksam för, säger Axel Ericsson och skjutsar in en låda grönkål i företagets frysanläggning.

   Företagets grönkål levereras kokt, fryst och paketerad i plastkorvar.
  Företagets grönkål levereras kokt, fryst och paketerad i plastkorvar. FOTO: Johan Joelsson

  LÄS OCKSÅ: Mystiska lådan som har blivit djurens fasaLÄS OCKSÅ: Att köra mjölk blev en livsgärningLÄS OCKSÅ: Betodlarna bävar inför bibeslut

  Grönkål

  Grönkålen som kokas hos Harplinge kål är en gammal svensk sort. Merparten odlas av Axel Ericssons bror Bertil Ericsson. Men kål köps också in från en gård utanför Förslöv. Förutom den kokta och frysta grönkålen har Harplinge kål tagit fram en grönkålspesto som har fått mycket positiv respons.

  Harplinge Kål och konsult

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: En årsanställd och sju säsongsanställda.

  Omsättning: Cirka 2 miljoner kronor.

  Resultat: 150 000-200 000 kronor.

  Vinstmarginal: 10 procent.

  Areal: Grönkålsodling på 5 hektar.

  Investeringar: ”Sedan starten 1997 har vi investerat cirka 5 miljoner kronor.”

  Tre tips:

  Var inte rädd att testa något nytt

  Investera i lagom takt

  Se om försäkringar och pension

  Relaterade artiklar

  Till toppen