Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 januari 2018

  Högt pris gör nygammal gröda intressant

  Anders och Joel Månsson hoppar troligen på den nya möjligheten att odla ekologiska sockerbetor i Sverige. Det höga priset lockar.

   Anders Månsson odlade ekologiska sockerbetor runt sekelskiftet när möjligheten fanns förra gången. När nu Nordic Sugar öppnar för odlingen igen efter 13 års uppehåll är han intresserad av att satsa igen.
  Anders Månsson odlade ekologiska sockerbetor runt sekelskiftet när möjligheten fanns förra gången. När nu Nordic Sugar öppnar för odlingen igen efter 13 års uppehåll är han intresserad av att satsa igen. FOTO: Tove Nilsson, fri publicering

  De var inställda på att sluta med sockerbetor eftersom hela arealen på gården Norra Knästorp utanför Lund från och med i år är ekologisk. Men lägligt nog öppnar Nordic Sugar, den enda uppköparen av sockerbetor i Sverige, dörren för ekologiska sockerbetor 2018, efter 13 års uppehåll. Anders och hans son Joel Månsson är några av de tiotalet odlare som intresserat sig för erbjudandet att testa grödan. Än är däremot inga kontrakt skrivna.

  – Det är en intressant odling och framför allt är det bra betalt, säger Anders Månsson.

  Enligt Nordic Sugar ligger betalningen på ungefär tre gånger så mycket som för konventionella sockerbetor. Samtidigt förväntas skördarna bli lägre och kostnaderna i odlingen är också högre.

  Odlat ekobeta tidigare

  Anders Månsson är inte helt obekant med grödan. Han var en av dem som odlade ekologiska sockerbetor runt sekelskiftet när möjligheten erbjöds under några år. Men för lite efterfrågan medförde att Nordic Sugar la ner produktionen 2005. Sedan dess har den ekologiska sockerbetsodlingen varit död i Sverige. Men den växande efterfrågan på ekovaror gör att Nordic Sugar åter vågar satsa på produktionen.

  Förutom tidigare erfarenhet av grödan är ytterligare en fördel på Norra Knästorp att här också odlas grönsaker till exempel ekologiska rödbetor.

  – Rödbetorna påminner mycket om sockerbetor. Det är samma radavstånd i odlingen och många av redskapen är därmed gemensamma, säger Anders Månsson.

  Så ska ogräset luras

  Den allra största utmaningen i ekologisk sockerbetsodling är ogräs.

  – Man måste vara med på banan och ha flera redskap till hands. Kostnaderna kan annars dra iväg väldigt om tio personer ska ut och luka ogräs för hand, säger han.

  Att skördenivåerna ligger lägre beror till stor del på den senare sådden jämfört med konventionella sockerbetor. Sockerbetor kan ofta sås i månadsskiftet mellan mars och april, men för ekologiska blir det ungefär en månad senare.

  Vid odling av ekosockerbetor är det viktigt att hinna med att göra en så kallad falsk såbädd så att ogräsen luras att gro och sedan harvas ner innan grödan sås. Eftersom ekologiskt sockerbetsutsäde inte är betat mot skadeinsekter är det viktigt att det är varmt i jorden vid sådden så att fröet gror fortare, menar Anders Månsson.

  – Därmed blir det mindre utsatt för insektsangrepp, säger han.

  Eko går först

  Att skördarna förväntas bli lägre beror också på att fabriken i Danmark kommer att inleda säsongen med att processa de ekologiska sockerbetorna för att på så vis kunna skilja den ekologiska och konventionella varan helt åt. Därmed måste betorna tas upp redan i början på oktober.

  Under de sex år Anders Månsson odlade grödan tidigare råkade han inte ut för några katastrofskördar.

  – Vi känner ingen större ängslan att för att börja med grödan. Jag upplever det som en relativt säker odling och vi vet vad vi ger oss in på om vi bestämmer oss för att testa igen, säger Anders Månsson.

  LÄS OCKSÅ: ”Nypremiär för ekologiska sockerbetor i Sverige”LÄS OCKSÅ: ”Kalkyl: Jämför lönsamhet mellan konventionell och ekologisk odling”LÄS OCKSÅ: ”Godsets vändning gav ekovinst”LÄS OCKSÅ: ”Dyr gödsel stryper ekomarknaden”

  Relaterade artiklar

  Till toppen