Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2017

  Dyrare vatten ska säkra tillgången

  I Laholms kommun betalar storkonsumenter mer för sitt vatten än vanliga hushåll. Nu vill kommunens VA-chef att fler tar efter.

   Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA, vill inleda en diskussion om hur framtidens vattenförsörjning ska säkras.
  Bild 1/2 Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA, vill inleda en diskussion om hur framtidens vattenförsörjning ska säkras. FOTO: Hans Dahlgren
  Bild 2/2

  Laholm är en av de kommuner i landet som har drabbats värst av torka denna vår och sommar. Sedan den 11 april råder det bevattningsförbud i Laholms och Halmstads kommuner, vars vatten- och avloppsförsörjning sköts av det gemensamma bolaget Laholmsbuktens VA.

  Sommarens rekordlåga grundvattennivåer beror på att de senaste höstarna och vintrarna har varit ovanligt torra.

  Förvaltningschefen på Laholmbuktens VA, Mattias Leijon, gissar att det var en annan torr sommar som fick Laholms kommun att införa högre vattentaxa för storkonsumenter av vatten någon gång på 90-talet.

  ”Incitament att minska vattenförbrukningen”

  Nu vill han bygga vidare på den idén ute i landet och införa en låg taxa för ett normalt hushållsbehov av vatten och ett högre pris för den mängd som överstiger det.

  – Det skulle skapa ett incitament att minska vattenförbrukningen, vilket jag tror kommer att bli viktigt i framtiden, säger Mattias Leijon till ATL.

  ”Vattenpriset är alldeles för lågt”

  När Mattias Lejon förde fram dessa idéer på ett seminarium i Almedalen möttes de av både ris och ros.

  – Visst var det många som tyckte det vore väldigt besvärligt med prishöjningar på vatten, att det skulle vara en konkurrensnackdel för deras verksamhet. Men jag träffade också många politiker på olika nivåer som menade att vattenpriset var alldeles för lågt i Sverige.

  Bevattningsförbudet i Laholm och Halmstad kommer sannolikt att vara kvar åtminstone senhösten, tror Mattias Leijon, som ser ett stort behov av att diskutera framtidens vattenförsörjning.

  – Traditionellt har vi utgått från att vi har väldigt god tillgång till vatten i Sverige, men med klimatförändringar och annat, kan vi inte utgå från att det fortsätter att vara så i framtiden.

  Högre pris på sommaren

  När ATL ringer runt till lantbrukare i Laholms kommun uppger alla att de har egen brunn. Om Mattias Leijon får som han vill kan de skatta sig lyckliga över det i framtiden.

  Han föreslår nämligen att vattenpriset ska höjas just när lantbrukares förbrukning är som störst – på sommaren.

  – Jag tycker även att det vore rimligt att ha någon form av bas i tillgång och efterfrågan när vattenpriset sätts. I Halmstad och Laholm är vi extra hårt belastade just på sommaren, på grund av alla besökare. Vi bör diskutera om det inte vore idé att införa en säsongstaxa, säger Mattias Leijon.

  LÄS MER: SGU:s karta över grundvattennivåerna i juniLÄS MER: Bevattningsförbud på hela GotlandLÄS MER: Vattenbrist hotar stora delar av landet

  Relaterade artiklar

  Till toppen