Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2016

  Högre förekomst av DON 2016

  Årets provtagningar av DON visar att situationen var besvärande på sina håll och förekomsten högre än de senaste åren. Men det handlar om problem långt ifrån de svåra åren 2011 och 2012.

   Halterna av DON i havre steg under säsongen framför allt i Västsverige.
  Halterna av DON i havre steg under säsongen framför allt i Västsverige. FOTO: Mostphotos

  Den svenska spannmålshandeln har ett provtagningsprojekt för DON via branschföreningen Foder och spannmål. Under skördesäsongen 2016 har cirka 9 300 prover tagits. Två tredjedelar av proverna togs i Västsverige och generellt har det handlat om prov i havre.

  – Även om vi kan notera något mer problem med DON i år jämfört med förra året är vi långt från problemåren 2011 och 2012, säger Erik Hartman, vd vid Foder och spannmål.

  Resultaten visar på en högre förekomst av DON i havre jämfört med förra året. I början av skörden var halterna mycket låga men in på säsongen började de stiga främst i Västsverige. Totalt visade 6 procent av proverna halter över det fastställda gränsvärdet för livsmedel. För Västsverige var motsvarande siffra 9 procent. I enstaka fall noterades DON-halter över riktvärdet för foderspannmål.

  Spannmålshandeln provtar och sorterar mottagen spannmål och havrepartier för att särskilja partier med halter över gränsvärdet.

  Dock finns en lite oro över rapporter från både Sverige och övriga EU om lagringsrelaterade problem med mykotoxiner.

  – Vi är lite bekymrade över rapporterna om höga halterna av ochratoxin. Möjligen kan det hänga ihop med att spannmålen i år på många ställen var svårtorkad, bland annat på grund av mycket grönskott. Därför gäller att ha koll på de varor som hanteras under återstoden av säsongen, säger Erik Hartman.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen