Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september

  Högre betalning för mer djuromsorg

  Konventionella svenska mjölkbönder får nu en cent mer per kilo mjölk om de ger korna mer omsorg än lagen kräver.

  – Det här har vi haft länge och nu får vi lite kredit för det, säger Karl-Åke Karlsson i Kvissleby utanför Sundsvall.

   Mjölkbonden Karl-Åke Karlsson gillar att få uppskattning för sin djuromsorg.
  Mjölkbonden Karl-Åke Karlsson gillar att få uppskattning för sin djuromsorg. FOTO: Privat och Mostphotos

  ”Ännu bättre djuromsorg”, står det på Arlas mjölkpaket med mjölk från gårdar som använder den nya standarden för djuromsorg. Det gäller färsk mjölk från konventionell produktion av färsk dryckesmjölk, alltså inte ekologisk, laktosfri eller mjölk med lång hållbarhet.

  Arlas nya standard för bättre djuromsorg innebär bland annat att korna får längre sommarbete, går fritt inomhus, får mer plats och mjuka bäddar att vila på samt massage från roterande ryktborstar.

  För Karl-Åke Karlssons 140 kor innebär det ingen skillnad. Han satsar mycket på bete och byggde ett stort modernt stall med bästa kokomfort redan för tio år sedan. En investering som Karl-Åke Karlsson tycker är värd att göra även utan en ersättning på en eurocent per kilo.

  – För mig kostar det inte någonting, det är bättre fertilitet, ben och klövar. Bättre avkastning, säger han till ATL.

  – Det är bra att lyfta fram svensk djurhållning och det goda i oss. Jag får en bekräftelse från konsumenterna för mina fina stall, säger Karl-Åke Karlsson.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Axel Ellerhorst

  Ska höja nivån på djurhållningen

  Initiativet är det senaste i en rad olika åtgärder från Arla som ska stärka djuromsorgen. Nyligen lanserades en nollvision med en ambition om noll avvikelser från god djurvälfärd, och tidigare i år presenterade företaget en ny version av kontroll- och kvalitetsprogrammet Arlagården, med ännu större fokus på djuromsorg.

  Den nya standarden är tänkt att höja nivån på djurhållningen i Sverige och går utöver lagens krav. Förhoppningen är att fler och fler gårdar ska ansluta sig efterhand.

  ”Djuromsorg är en komplex fråga och vetenskapen utvecklas hela tiden. För att fortsätta ligga i framkant är det viktigt för oss att hela tiden ha en dialog med forskare, myndigheter, veterinärer och andra företag, och samtidigt hjälpa våra ägare, bönderna, att omsätta kunskapen i det praktiska arbetet på gårdarna”, säger Patrik Hansson, vd Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

   Patrik Hansson, vd Arla Sverige.
  Patrik Hansson, vd Arla Sverige. FOTO: Arla

  Kriterierna bygger på det rådande forskningsläget och har granskats av en extern expertgrupp med veterinärer och forskare.

  LÄS MER: Arla klarar inte sitt eget mål för mjölkprisetLÄS MER: Bra tillväxt i Sverige – men invägningen minskar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen