Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2016

  Hogan pekar ut riktningen för nästa reform

  BRYSSEL.

  Mer marknadssäkrad, mer hållbar och yngre. Så vill EU:s jordbrukskommissionär förändra jordbrukspolitiken.

   Jordbrukskommissionär Phil Hogan vid EU Agricultural Outlook Conference i Bryssel i dag.
  Jordbrukskommissionär Phil Hogan vid EU Agricultural Outlook Conference i Bryssel i dag. FOTO: Etienne Ansotte

  Tidigt nästa år öppnar EU-kommissionen ett offentligt samråd om hur nästa reform av EUs gemensamma jordbrukspolitik, Cap, ska se ut. Senare under året väntas en officiell kommunikation från EU-kommissionen om vartåt det barkar.

  Jordbrukskommissionär Phil Hogan pekade dock ut huvudriktningen redan vid EU Agricultural Outlook Conference, som pågår i Bryssel i dag och i morgon.

  – Jag tror det finns ett litet antal nyckelprinciper som bör genomsyra detta arbete, som kommer att påverka varje EU-medborgares liv.

  De tre principer jordbrukskommissionären prioriterar är att jordbrukspolitiken bör bidra till att göra EUs jordbruk mer motståndskraftigt mot marknadsförändringar, mer hållbart och yngre.

  Får jordbrukskommissionären som han vill kommer direktstöden att finnas kvar, samtidigt som kraven på att mottagarna ska bedriva ett miljövänligt jordbruk ökar.

  – Om vi ska ställa större anspråk på våra bönder, och det anser jag är berättigat, då ska de ha ersättning för de kostnader som uppstår när de tillhandahåller kollektiva nyttigheter.

  För att föryngra sektorn tror Phil Hogan på bättre möjligheter för investeringar, stabilare och mer förutsägbara villkor och mindre krångel.

  Tidigare på morgonen talade Phil Hogans chef, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, varmt om den gemensamma jordbrukspolitiken. Den känslan delar uppenbarligen jordbrukskommissionären.

  – Jag kommer aldrig vika från min övertygelse om det rätta i en stark gemensam jordbrukspolitik som stöttar europeiska lantbrukare när de upprätthåller hög kvalitet och producerar några av världens säkraste livsmedel.

  Läs mer: Juncker : Enklare och modernare jordbrukspolitik krävs

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen