Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2019

  Hogan lovar miljarder i Mercosur-skydd

  Skapar det kritiserade handelsavtalet allvarliga marknadsstörningar ska jordbruket kompenseras, lovar jordbrukskommissionären EU:s jordbruksministrar.

   Ett stödpaket på en miljard euro kommer att skapas för att hjälpa drabbade lantbrukare – om avtalet leder till allvarliga marknadsstörningar. Arkivbild.
  Ett stödpaket på en miljard euro kommer att skapas för att hjälpa drabbade lantbrukare – om avtalet leder till allvarliga marknadsstörningar. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Två veckor efter att EU och den sydamerikanska frihandelszonen Mercosur (Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay) nådde en informell överenskommelse om ett omfattande handelsavtal mötte jordbrukskommissionär Phil Hogan ett skeptiskt jordbruksministerråd. En majoritet av ministrarna uttryckte farhågor för avtalets konsekvenser för bland annat EU:s egna produktion av nötkött, etanol, socker och kyckling.

  Jordbrukskommissionär Phil Hogan gjorde sitt bästa för att lugna statsråden, bland annat genom ett löfte om att ett stödpaket på en miljard euro, motsvarande drygt tio miljarder kronor, kommer att skapas för att hjälpa drabbade lantbrukare om avtalet leder till allvarliga marknadsstörningar.

  – Det har jag och ordförande Juncker kommit överens om. Det kommer att vara extra medel som görs tillgängliga, sa Phil Hogan vid presskonferensen efter jordbruksministerrådet i måndags.

  Jean-Claude Juncker kommer inte längre att vara EU-kommissionens ordförande om och när Mercosuravtalet träder i kraft. Phil Hogan väntas få en ny mandatperiod som EU-kommissionär men om han behåller jordbruksportföljen är oklart.

   Phil Hogan, EUs jordbrukskommissionär, försvarade Mercosuravtalet vid veckans jordbruksministerråd.
  Phil Hogan, EUs jordbrukskommissionär, försvarade Mercosuravtalet vid veckans jordbruksministerråd. FOTO: Ann Lindén

  Irlands parlament säger nej

  Jordbrukskommissionären försäkrade också att avtalet ger parterna rätt att reglera importen av jordbruksprodukter om den leder, eller hotar att leda, till allvarliga störningar på den egna marknaden. Han påpekade även att avtalet binder Brasilien att följa Parisavtalet om klimatförändringar, något president Jair Bolsonaro tidigare hotat med att lämna.

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) uppfattade stämningen som att den gemensamma grundinställningen ändå är att frihandelsavtal är något bra, inte minst i tider när det blåser protektionistiska vindar. Sverige tillhörde de allra mest positiva.

  – Jag lyfte att det här är ett unikt tillfälle för Europa att påverka kanske världens största producenter till en mer hållbar produktion.

  Samtliga medlemsländer i EU måste godkänna avtalet, när det finns ett färdigt, formellt avtal att godkänna, något som väntas ta flera år. I Phil Hogans hemland, Irland, har parlamentet redan antagit en motion, i och för sig icke-bindande, som säger att landet ska nobba avtalet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen