Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2018

  Hogan hotar med Brexit

  BRYSSEL.

  Om inte EU:s medlemsländer kommer överens snabbt om långtidsbudgeten och reformen av Cap kan ännu större nedskärningar vänta, varnar EU:s jordbrukskommissionär.

  FOTO: Ann Lindén

  Phil Hogan har varit en högröstad och aktiv kritiker av Brexit sedan det stod klart att britterna skulle folkomrösta i frågan. Före omröstningen kampanjade han för att Storbritannien skulle stanna i EU, och sedan resultatet stod klart har han fortsatt att göra skarpa uttalanden om vad ett utträde betyder för både den som lämnar och de som blir kvar.

  Nu använder jordbrukskommissionären det osäkra läget i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien som ett argument för att EU ska komma till beslut om långtidsbudgeten och jordbrukspolitiken inom ett år. Vid ett press-seminarium om EU-kommissionens förslag om en ny jordbrukspolitik i veckan underströk Phil Hogan att det inte är självklart att villkoren för Storbritanniens utträde kommer att vara klara till den 29 mars 2019, då Storbritannien officiellt inte längre är en del av unionen.

  Bekymrad

  En av frågorna som återstår att enas om är hur mycket pengar Storbritannien är skyldiga EU, och hur länge de måste fortsätta med inbetalningarna. Är det inte löst innan utträdet är EU-kommissionen tvungen att se över hela budgeten på nytt, enligt Phil Hogan, med större nedskärningar nödvändiga.

  – Om Storbritannien bestämmer sig för att de inte ska betala in mer för de tänker kraschlanda ut ur unionen i mars 2019, då måste vi titta på alla våra program, för att försäkra oss om en balanserad budget. Jag är väldigt bekymrad över Brexitförhandlingarna just nu, och de flesta bönder skulle vara det också, om de kände till vilka ekonomiska konsekvenser det kan få för EU:s budget efter 2019.

  Blåslampa

  EU-kommissionens ambition är att bli klar med förhandlingarna om både långtidsbudgeten och den jordbrukspolitiska reformen senast i mars nästa år. Med tanke på att den förra reformen tog runt två år att komma överens om är det en milt sagt optimistisk tidsplan. Phil Hogan drar sig inte för att använda budgetriskerna med Brexit som en blåslampa för att få medlemsländerna och EU-parlamentet att snabba upp beslutsprocessen, underförstått att klubbade beslut skulle skydda från ytterligare neddragningar på jordbruksstöden.

  – Jag påpekar bara att medlemmarna i Rådet och EU-parlamentet bör ta hänsyn till detta när det gäller med vilken hastighet de tar sig an lagförslaget.

  Största förändringarna i förslaget:

  Minskning på stöden från 60 000 euro, tak vid 100 000.

  Medlemsländerna tar över utformningen av stöden.

  Större fokus på unga lantbrukare.

  Förgröningen försvinner.

  Mer av jordbruksbudgeten ska gå till miljö- och klimatåtgärder.

  LÄS OCKSÅ: Stora förändringar föreslås i nya CapLÄS OCKSÅ: Svenska bondeorganisationer kritiska till Cap-förslaget

  Relaterade artiklar

  Till toppen