Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars 2017

  Hogan: Brexit kräver ändringar i jordbrukspolitiken

  BRYSSEL.

  Ska pengarna som går till jordbruksstöden inte minska efter Storbritanniens utträde måste det ske förändringar i jordbrukspolitiken, bedömer EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.

   EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan
  EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan FOTO: Lieven Creemers

  Storbritannien är en nettobetalare till EU, och även om de finansiella villkoren för landets utträde ur unionen är långt ifrån klara, är det närmast oundvikligt att den totala EU-budgeten kommer att krympa. Enligt jordbrukskommissionär Phil Hogan får det lika oundvikliga konsekvenser för EUs jordbrukspolitik.

  – Om vi inte gör några förändringar i politiken, då kommer det att bli en minskad jordbruksbudget, sa kommissionären under konferensen Forum for the future of agriculture som hölls i Bryssel i veckan.

  Personligt ställningstagande

  Vilka förändringar som kan krävas ville Phil Hogan däremot inte gå närmare in på. Med en webbaserade insamling av synpunkter om rådande regelverk i gång har EU-kommissionen utsett 2017 till ”ett år av reflektion” över den gemensamma jordbrukspolitiken. En kommunikation från kommissionen, med slutsatser kring dagens jordbrukspolitik och reformmöjligheter är planerad till slutet av året.

  Ett personligt ställningstagande kunde jordbrukskommissionären dock göra. Frågan om det rationella, och rättvisa, i att stora gårdar kan få i princip hur stora stöd som helst dyker alltid upp när det talas om reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

  – Jag är för att sätta en gräns för hur mycket pengar en bonde kan få, särskilt de mycket stora gårdarna, sa Phil Hogan.

  Ett tak på 300 00 euro

  Det var hans företrädare, och kaptenen för den senaste reformen, Dacian Ciolos också. Då föreslogs ett tak på 300 000 euro. Motståndet från medlemsländerna, med argument om att det bara skulle leda till skrivbordsuppdelningar av företag och därmed ökat krångel för alla inblandande, ledde till dagens system där stöd över 150 000 euro skärs ned med fem procent.

  Oavsett vilka förändringar som föreslås för jordbrukspolitiken, avgörs summan den har att hantera till syvende och sidst av hur EUs nästa långtidsbudget ser ut. Och den förhandlas och beslutas av medlemsländernas regeringschefer och EU-parlamentet. Det var Phil Hogan noga med att påpeka.

  – Men vilken budget vi än får måste vi använda den bättre.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen