Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars

  Höga vallskördar kan ge brist på kalium

  Förutsättningarna är goda för årets valltillväxt. Rekommendationen är ett tidigt vårbruk och att säkerställa att kaliumhalten är tillräcklig hög.

  En mild och fin höst gav vallen goda tillväxtförutsättningar följt av en vinter med minusgrader och snötäcke som skyddat växtligheten. På många håll bildades också tjäle innan snön kom vilket också gör att risken för snömögel är begränsad.

  – Är bara vädret med oss kan det bli en tidig start på vårbruket. Första mars får du börja köra ut stallgödsel. Det är ett tydligt vårtecken i valldominerade områden, säger Per-Anders Andersson, rådgivare på Lantmännen Växtråd i Vetlanda.

   Per-Anders Andersson.
  Per-Anders Andersson. FOTO: Växtråd

  Han pekar på att sista skörden på vallen var stor på många håll i höstas vilket sannolikt innebär att det inte är så stora restmängder kväve kvar i marken.

  – Hur mycket kväve som nu ska till är individuellt och avgörs av de enskilda förutsättningarna. Till exempel om du har baljväxter eller inte, om du ska ta en tidig eller sen förstaskörd och vilken råproteinhalt du är ute efter. Foderanalysen är i vanlig ordning ett utmärkt instrument för att finjustera sin giva, säger Per-Anders Andersson.

  Justera givan

  Börjar vallen att växa redan i mars kan du fundera på om förstagivan ska delas upp.

  – Det är normalt inget vi jobbar med, men det är en sak att diskutera i områden där våren är tidig och tillväxten kommit i gång. Strategin är att lägga en giva i mitten av mars och sedan komma tillbaka fyra-fem veckor senare och fylla på, säger Per-Anders Andersson.

  Han menar att de försök som är gjorda visar att du kan vinna råproteinhalt i vallen på en uppdelning och inte minst justera givan efter hur våren utvecklas.

  Hans Hedström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Bräkne-Hoby, rekommenderar den som använder stallgödsel på sina vallar att komma ut så tidigt som möjligt. Då är klimatet sannolikt fuktigt och temperaturen är låg. Något som alltid är bra för organisk gödsel.

  – Kvävet ska ju omvandlas och hinna bli tillgängligt. Börjar du få ett torrare och varmare klimat ökar kväveavgången. Har du handelsgödsel är det inte lika bråttom utan då kan väderleken få styra, säger han.

  När många mjölkgårdar gjorde markkartering av vallfälten i höstas visade det sig att kaliumvärdena överlag var låga. Något som bör åtgärdas för bättre skörd.

  – Många tror att de tillfört mycket kalium via stallgödseln men i och med att man tagit ganska höga skördar tre-fyra gånger om året tär det på kaliumförrådet. Brist på kalium ger sämre skördar. Ofta tror man att det är kväve som fattas men det kan vara kalium, Stefan Uddin, rådgivare på Hushållningssällskapet Gotland.

   Stefan Uddin.
  Stefan Uddin. FOTO: Hushållningssällskapet

  Länet drabbas ofta av torka och Stefan Uddins generella råd inför säsongen är att se till att variera innehållet i vallblandningen med olika sorter och inte lägga alla ägg i samma korg.

  VÅRBRUKET 2021:Olika syn på grynhavre inför vårbruket 2021Han sår och skördar – på samma dagExpert spår lågt insektstryck inför sockerbetssådden

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen