Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 maj 2019

  Höga men sjunkande priser för kvarnvete

  I januari var priset på kvarnvete uppe på över 200 euro per ton. Sedan dess har det successivt tuggat sig ned 25-30 euro och förväntas fortsätta sjunka.

   Än är det oklart hur stor skörden av kvarnvete blir. Arkivbild.
  Än är det oklart hur stor skörden av kvarnvete blir. Arkivbild. FOTO: Aleksandar Dickov/Shutterstock/TT

  Det som har drivit nedgången är att vi börjar närma oss skörd 2019. Skälet till att nedgången ännu inte blivit större är osäkerhet som håller emot.

  Skörden var svag i hela norra Europa 2018 till följd av torkan. Det gjorde Sverige till ett importland och tryckte upp priset på vete och annan spannmål.

  Högsta arealen på över 100 år

  Inför skörd 2019 är bilden en annan. I förra veckan kom siffror som visar att arealen för den svenska höstsådden av vete är den högsta på över 100 år.

  – Baserat på den sådda arealen kan den svenska veteskörden komma upp i 3,1 miljoner ton om avkastningen blir normal, jämfört med ett femårssnitt på 2,5 miljoner ton. Det betyder att vi allt annat lika blir nettoexportörer igen, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

   Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen.
  Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen. FOTO: Helena Holmkrantz/Lantmännen

  Det ser samtidigt ut som om stora skördar kan vara att vänta i flera viktiga veteregioner i världen. Det kommer att fylla på spannmålslagren och därmed pressa priset.

  Sedan är det inte osannolikt att vi får väderspekulationer under resans gång som kan ge reaktioner i prissättningen. Den senaste veckan har priserna till exempel studsat upp igen på grund av oro för om man hinner så planerad majsareal i USA, på grund av regn.

  – Det är framme i augusti/september som vi med säkerhet vet hur skördeläget utvecklats och prissätter efter det, säger Mikael Jeppsson.

  ”Kan vara en god idé att säkra upp sig”

  Kenneth Normark, spannmålsansvarig på BM Agri, menar att dagens pris på Matif, 178 euro med leverans i december, är en god nivå inte minst med tanke på att vi står inför en stor skörd.

  – Priset bör inte ligga kvar på de här nivåerna länge till med tanke på närheten till skörd, men det finns fortfarande en osäkerhet i marknaden. Som odlare kan det vara en god idé att säkra upp sig, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen