Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 februari 2019

  Bankchefens budskap till unga lantbrukare

  Alnarp.

  Det går inte att förlita sig på att markpriserna fortsätter upp. Avkastningsvärdet måste bli viktigare, säger Ulf Möller, Swedbank och sparbankerna.

   Höga markpriser är en orsak till den sämre lönsamheten i lantbruket, anser Ulf Möller, Skog- och lantbruksansvarig på Swedbank och sparbankerna.
  Höga markpriser är en orsak till den sämre lönsamheten i lantbruket, anser Ulf Möller, Skog- och lantbruksansvarig på Swedbank och sparbankerna. FOTO: Malin Eborn

  Spannmålspriserna, mjölk- och köttpriserna pendlar upp och ner men ligger på ungefär samma nivå som för 20 år sedan, samtidigt som markpriserna gått upp kraftigt. Det finns bara en yrkeskategori – lantbrukare – som slår till och köper grannfastigheten trots att det inte är en bra affär, med motiveringen att den kanske inte blir till salu igen förrän om 80 år, menar Ulf Möller, segmentschef Skog och lantbruk på Swedbank och sparbankerna.

  Samma tendens finns även inom skogen, men där är skillnaden att det ofta finns andra pengar, inkomster utifrån.

  ”Finns ingen pantbelåning”

  – Vi måste börja arbeta med det vi kallar avkastningsvärde, säger han.

  Detta gäller generellt för alla banker, inte bara Swedbank och sparbankerna, tillade han. Avkastningsvärdet är vad marken kan ge i kronor, alltså intäkter minus kostnader.

  Han var en av talarna på seminariet ”Räcker pengarna?” som anordnades av Kompetenscentrum företagare, KCF, och partnerskap Alnarp den 14 februari. Ulf Möller vände sig tydligt till de samlade lantmästarstudenterna och framtidens företagare i publiken.

  – Det finns inget som heter pantbelåning längre, det kanske er pappa, eller farmor och farfar pratade om, säger han.

  Måste gå med vinst

  Vid ett generationsskifte spelar det ingen roll om gården är värd tio miljoner kronor och bara skuldsatt till fem miljoner kronor.

  – Det vi sätter oss och funderar på när ni ska ta över gårdar är om ni klarar av mammas och pappas skuld. Och ni tror att ni ska få låna åtta till nio miljoner till för att lösa ut syskonen, säger han.

  Företaget måste gå med vinst och man kan inte förlita sig på att markpriserna fortsätter att stiga. Hans råd till unga lantbrukare som kommer till banken för att få lån är:

  – Var professionell och kom med bra affärer som visar vinst.

  Relaterade artiklar

  Till toppen