Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober

  Höga krav på mjölkmärkning

  Krav på ursprungsmärkning som går längre än EU:s regler är okej, men flera villkor måste uppfyllas, slår EU-domstolen fast.

   Mejerijätten Lactalis startade domstolsärendet som EU-domstolen nu uttalat sig om.
  Mejerijätten Lactalis startade domstolsärendet som EU-domstolen nu uttalat sig om. FOTO: Stephane Mahe/Reuters/TT

  Frankrikes krav på ursprungsmärkning av mjölk som ingrediens har utmanats i landets högsta förvaltningsdomstol av den multinationella mejerikoncernen Lactalis, ägare till bland andra Skånemejerier.

  Conseil d’État vände sig till EU-domstolen för att få svar på om EU:s lagstiftning tillåter ett medlemsland att gå längre än unionens harmoniserade regelverk.

  EU-domstolens svar är ”Ja, men…”. Ett mer långtgående krav måste först berättigas av att det finns ett samhälleligt behov, som skydd av folkhälsan eller förebyggande av bedrägeri. Finns det ett sådant måste det dessutom vara bevisat att det finns en direkt koppling mellan egenskaper hos den märkta produkten och dess ursprung. Går det att konstatera ställs det i det sista ledet krav på att en majoritet av konsumenterna har ett stort intresse av ursprungsinformation om just den varan.

  Ursprungsmärkning på svenska restauranger

  EU-domstolen slår också fast att risken för att ett livsmedel försämras under transport inte räcker som koppling mellan egenskaper och ursprung. Det är nu upp till den franska domstolen att avgöra om Frankrikes obligatoriska ursprungsmärkning lever upp till alla villkor.

  Intresset för att införa nationella ursprungsmärkningskrav har ökat under senare år. I Sverige förbereder Livsmedelsverket just nu införandet av obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang.

  Relaterade artiklar

  Till toppen