Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars 2019

  Press på lantbruket inför vårbruket

  Förra årets rekorddåliga skörd och höga priser på insatsmedel sätter press på många lantbrukare inför vårbruket. Det är tomt i kassan på många gårdar. 

   Priset på gödsel ligger just nu en bra bit över nivåerna när gödselåret började i somras.
  Priset på gödsel ligger just nu en bra bit över nivåerna när gödselåret började i somras. FOTO: Per Emgardsson

  Priset på gödsel ligger just nu en bra bit över nivåerna när gödselåret började i somras. I vissa fall över 30 procent högre.

  – Det är kämpigt för många lantbrukare. Och den här prisökningen är inte precis välkommen. Likviditeten är nästan obefintlig på många gårdar, menar Johan Karlzén, ordförande för Föreningen Sveriges spannmålsodlare, SPMO.

  Den vanligaste gödseln i Sverige, NS 27-4, ligger kring tre kronor kilot. En annan stor produkt är NPK 24-4-5 som nu kostar omkring 4,2 kronor kilot.

  Tar lång tid att hämta igen

  Många fick bara hälften av den skörd man hoppats på efter förra årets torka. Då behövs bra skördar framöver för att få lantbruksföretaget på rätt köl igen.

  – Det kan ta två och ett halvt år att återhämta 2018 års skördetapp, om det blir normala skördar framöver. 

  Men dåliga skördar ger också brist i kassan, vilket gör att många kanske inte har möjlighet att köpa tillräckligt med insatsmedel. 

  – Det är inte alla som kan reda ut det. Även om det ser bra ut på fälten just nu kan en prisökning på gödning och andra insatsmedel leda till att man ger för små givor och det kan leda till sämre skördar även 2019. Har man inga pengar är jag rädd att man inte optimerar sina insatser på grund av likviditetsbrist. 

   ”Det kan ta två och ett halvt år att återhämta 2018 års skördetapp, om det blir normala skördar framöver”, säger Johan Karlzén.
  ”Det kan ta två och ett halvt år att återhämta 2018 års skördetapp, om det blir normala skördar framöver”, säger Johan Karlzén. FOTO: Ola Torkelsson

  Styrs av ureamarknaden

  På Lantmännen påpekar man att det har varit ganska pressade gödselpriser de tre senaste somrarna när gödselåret startat och att gödselmarknaden främst styrs av energipriser och av den internationella ureamarknaden. 

  – Priserna startade relativt lågt när gödselåret började på försommaren, men sedan steg ureapriserna ganska kraftig under sommar och tidig höst. Sedan oktober har priserna på NS 27-4 och NPK, den gödsel vi använder mest i Sverige, legat stilla, säger Göran Larsson, produktchef på växtnäring och kalk på Lantmännen. 

  Det var främst Kina som minskade sin ureaexport kraftigt, delvis på grund av miljöproblem med kolbaserad tillverkning, vilket drev upp priserna. 

  – Efter jul har ureapriserna fallit tillbaka en del, men NS 27-4-priserna har inte följt med nedåt. Vi får se vad som händer, men vi tror inte att det kommer att hända så mycket med priserna framöver. 

  Det finns också en del gödsel kvar ute på gårdarna.

  – Vi har uppskattat att det finns cirka tio procent kvar på grund av torkan, vilket gör att det inte kommer att bli normala försäljningsvolymer det här året. 

  Ber om förståelse

  Göran Larsson ser också gärna att lantbrukare som köpt gödsel tar emot leveranserna. 

  – Om man skjuter på leveransen riskerar vi att inte klara vår logistik. Det är mycket gödsel som ska köras ut innan vårbruket. Det finns också olika lösningar med krediter och finansieringstjänster.

  Johan Karlzén hoppas för sina medlemmars skull att företagen som säljer insatsmedel ska ha förståelse för att många lantbrukare inte har ekonomiska möjligheter och att leveransen av gödning måste ske i samarbete med lantbrukaren. 

  – De bondeägda företagen som säljer gödning kanske borde ha lite mer förståelse för den exceptionella situationen från i somras. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen