Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 april 2017

  Höga arrendeavgifter skapar oro

  Situationen allt mer desperat för arrendatorer med höga arrendeavgifter. Läget har förvärrats sedan årsskiftet, säger Douglas Persson, på Sveriges Jordbruksarrendatorers förbund, SJA.

   Douglas Persson, SJA
  Douglas Persson, SJA FOTO: Privat

  Låga spannmålspriser i kombination med sänkt betalning för sockerbetor och Findus nedläggning i Bjuv gör att lönsamheten kraftigt försämrats för odlare i framför allt Skåne.

  Till det kommer att många fått en stor sänkning av gårdsstödet till följd av den nationella utjämningen. Att arrendepriserna inte följt med ner i samma utsträckning gör ekonomin ansträngd.

  Får många samtal

  Douglas Persson, medlemsansvarig på SJA, får just nu mycket samtal från arrendatorer som vill ha råd om hur de ska kunna förhandla ner arrendeavgiften.

  – En del är desperata i och med att kalkylen inte går ihop längre. Den låga betalningen för spannmål i höstas gör att de nu har problem att köpa insatsvarorna för den nya säsongen, säger han.

  ”Försöka överleva”

  Vissa jordägare har gått med på att sänka avgiften under pågående femårskontrakt. Men det hör till undantagen.

  – Därför gäller det för många att försöka överleva fram tills kontraktet går ut och det finns möjlighet att förhandla om avgiften, säger han.

  FOTO: Igor Stevanovic

  Flera öppna ärenden

  De allra flesta samtalen kommer från lantbrukare i södra Sverige. Tidigare, när mjölkkrisen var som värst, var det däremot mer samtal från Mellansverige och norra Sverige.

  I arrendenämnden för Skåne och Blekinge ligger nu också flera öppna ärenden där arrendatorer yrkar på sänkt arrendeavgift till följd av den försämrade lönsamheten.

  RELATERAT: Politiska beslut gör att arrendepriserna måste sänkas

  När det gäller de ettåriga arrendekontrakten ser Douglas Persson ingen nedgång på priserna.

  – Det är inte så lätt att backa de avgifterna. Vill man ha kvar kontraktet får man oftast acceptera en oförändrad avgift, säger han.

  Finns en efterfrågan

  Trots höga priser där kalkylerna inte går ihop finns det en efterfrågan.

  – Storleksrationaliseringen fortsätter. Har man 300 till 400 hektar och får erbjudande om 50 hektar till tar en del chansen och hoppas att lönsamheten ska förbättras, säger han.

  Lars Jakobsson, verksamhetsledare på SJA, påpekar att det inte bara är i Skåne det är problem med för höga arrendepriser.

  – Jag själv finns i Mellansverige i arealstödsområde 3. Men jag tappar ändå 600 kronor per hektar för att tilläggsbeloppen jämnas ut. Så även här måste de ske en anpassning till de nya nivåerna, säger han.

  Är din arrendeavgift för hög? Här är expertens bästa förhandlingstips

  Relaterade artiklar

  Till toppen