Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 december 2020

  Hög skörd och bättre betalt

  Vi lämnar bakom oss ett välbehövligt år där många fick bra eller i alla fall normala skördar. Priserna på framför allt vete har stigit till en högre nivå.

  Hot: Ska priserna hålla?

  Coronapandemin har fått ölkonsumtionen att gå ner rejält vilket pressat priset på maltkorn. Det har under året också varit en fortsatt tråkig prisutveckling på ekospannmål. Men när det gäller konventionellt vete har priserna stigit och betalningen för oljeväxter är också bra. Den stora frågan alla ställer sig nu är hur länge det högre prisläget på dessa grödor ska hålla i sig.

  Hopp: Ny stor höstsådd

  För andra året i rad har många fått riktigt bra eller i alla fall rätt så normala spannmålsskördar även om det alltid finns en variation både regionalt och lokalt. Prisutvecklingen är som sagt positiv på stora grödor som vete- och oljeväxter. Grynhavre får väl också sägas ge bra betalt jämfört med de senaste åren (undantaget 2018 då torkan drog upp priserna). Det är långt kvar till nästa skörd och mycket kan hända men att höstsådden blev stor i år är alltid ett gott tecken. Kanske detta sammantaget förhoppningsvis bidrar till att fler nu kan lägga katastrofåret 2018 bakom sig.

  Utmaning: Hitta lönsamma samarbeten

  Under inledningen av 2020 började vetepriserna gå upp till höga nivåer och gav ett gynnsamt läge för de som hade spannmål kvar att sälja. Som alltid sjönk betalningen under skörden medan hösten bjöd på en ny stor prisuppgång. Efter två skördar där leverans i eftersäsong har gett en betydande merbetalning ökar sannolikt intresset för investeringar som gör det möjligt att lagra mer spannmål ute på gårdarna. Min gissning är fler samarbeten mellan lantbrukare och nytänkande inom detta område för att hålla kostnaderna nere i en bransch med mycket små marginaler.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen