Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april 2018

  Hög kvalitet på svenskt spannmål lockar

  Uppstickaren Scangrain förmedlar svenska nischgrödor direkt från gård. Betalningen kan ligga högre än de etablerade aktörernas nivåer och kunden finns ofta i utlandet.

   Via Scangrain kan kunden beställa rätt kvalitet på spannmål eller specialgrödor.
  Via Scangrain kan kunden beställa rätt kvalitet på spannmål eller specialgrödor. FOTO: Börge Nilsson

  Danska Scangrain har varit verksamma på den svenska marknaden under tre år och har i dag ett 70-tal svenska gårdar som leverantörer.

  Affärsmodellen bygger på att bolaget får ett uppdrag från en kund på en gröda av en speciell kvalitet. Scangrain letar sedan upp en gård eller leverantör i sitt nätverk som kan leverera, tecknar avtal och ombesörjer transporten direkt till slutkunden.

  En typisk beställare kan vara ett mälteri, kvarn, bageri eller specialfoderindustri i Europa eller Sverige.

  Rätt kvalitet till rätt kund

  – Har du till exempel vete med avvikande proteinhalt, högt eller lågt, går det som nischgröda och det är bättre att särhålla partier med unik kvalitet. Då kan vi köpa mindre partier som kan gå direkt till slutkund. Om det är just den kvalitet som efterfrågas, säger Elisabeth Erichsen, trader på Scangrain i Norrköping.

   Elisabeth Erichsen, trader på Scangrain i Norrköping.
  Elisabeth Erichsen, trader på Scangrain i Norrköping. FOTO: Privat

  Bolaget gör mycket affärer på havre. Efterfrågan är stor på svenskproducerad havre, både konventionell och kravodlad, orsaken är fin kvalitet med höga rymdvikter upp mot 580-590 medan det längre söderut i Europa är svårt att komma upp i den nivån.

  – Just nu jobbar vi med också med ekomaltkorn på uppdrag av kunder i Belgien och Tyskland. Det finns en tradition av mindre mälterier i Europa som kan ta mindre volymer direkt från gårdar i Sverige, säger Magnus Sandberg, trader i Alingsås.

  Över marknadspris

  Alla affärer är individuella men eftersom det är nischprodukter ligger prisnivån över vad de stora aktörerna på marknaden betalar.

  – Om det är en specialvara som inte går att få tag på annat håll kan det hända att kunden är beredd att betala mycket för den. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan, säger Elisabeth Erichsen.

  Affärerna görs i allt från vete och havre till ärtor, åkerbönor, lin och raps. Det kan också handla om bearbetade varor. Ekologiskt och konventionellt.

  – Vi har fantastiska kvaliteter på spannmålen här i Sverige som inte går att odla i Danmark eller Tyskland, så det finns en stor efterfrågan i det högsta segmentet. De svenska priserna är samtidigt låga och kvalitetsråvaran tingar helt enkelt ett bättre pris på export, säger Elisabeth Erichsen.

  Inga lager

  Scangrain har ingen egen spannmålsmottagning eller någon lagerhållning utan hämtar varan direkt hos lantbrukaren och kör den direkt till slutkund, på bil eller båt.

  – Vi har inga kostnader för anläggningar men har samarbetspartners med anläggningar för båtutlastning och lagring. Internationella spannmålspriserna är högre än de svenska och dessutom är den svaga kronan positiv för exporthandeln, säger Elisabeth Erichsen.

  LÄS OCKSÅ: Ljus i tunneln även för odlare som inte ställer omLÄS OCKSÅ: Börsaffärer ger bättre prisLÄS OCKSÅ: Fler havrelass överskrider DON-värde

  Relaterade artiklar

  Till toppen