Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli

  Ärtskörden under medel – men med god kvalitet

  Den svenska ärtskörden är i full gång. Så här långt ser avkastningen ut att bli strax under normalnivå men kvaliteten ligger i topp.

   Ärtskörd (arkivbild).
  Ärtskörd (arkivbild). FOTO: Shutterstock/TT

  Det skördas ärtor i Sverige från midsommar fram till augusti. Längst har Foodhills, i skånska Bjuv, kommit med 40 procent av skörden avklarad. Odlingarna finns i Skåne och Halland.

  I år har bolaget expanderat arealen med 50 procent till 2 300 hektar och sedan drygt fyra veckor rullar fyra tröskor för ärtskörd dygnet runt i Sydskåne.

  – Vi har växt söder om Malmö där Findus tidigare odlade ärtor. Det är de tidigaste jordarna och det har varit väldigt gynnsamt. Grödan hade hunnit så pass långt innan torkan kom i maj att den var mindre känslig, säger Karl Beckman, vd Foodhills Frilandsgrönsaker.

  Bristen på regn tuff

  Den genomsnittliga skörden ligger på 5 ton per hektar. När skörden nu drar norrut är avkastningen lägre. Bristen på regn i maj och värmen vid midsommar har varit tuff.

  – De senaste 14 dagarna med svalare väder är bra för ärtorna men hektarskörden är nedsatt. Sedan får vi se, inget är ju klart förrän allt är skördat, säger Karl Beckman.

  Den andra stora aktören är Toppfrys, som odlar ärtor på 2 500 hektar i regionen kring Brålanda och södra Vänern. Ett normalår generar odlingarna cirka 12 500 ton ärtor.

  – Hittills ligger vi lite under medel, men har kört lite för lite för att säkert veta hur det går. Vi har skördat 20 procent och ärtorna mognar ju fram allteftersom så det är svårt att sia om det sist sådda, säger Joakim Bratell, vd Toppfrys.

   Ärtor på odlat fält.
  Ärtor på odlat fält. FOTO: Mats Wilhelm/Naturfotograferna/TT

  Fryses ner direkt

  Värme i maj och juni och kraftiga regn i juli med 300 mm har gjort att det varit för blött att köra vissa dagar. Det har också varit problem med gulnande kanter i vissa fält, vilket gjort att en del av skörden gått bort. Baljsättningen har också drabbats.

  – De första 20 procenten av skörden har kanske inte varit så roliga men framöver ser det bättre ut. Kvaliteten är riktigt bra och nivån ligger på normal avkastning så där är vi hemma, säger Joakim Bratell.

  Ärtskörd är lite speciell då den nyskördade grödan ska frysas ned inom tre timmar och skördestoppen på grund av blötan gör också att det blivit stopp i fabriken.

  – Driften har varit lite för hackig. Jag är rädd att det kan bli en utdragen säsong, säger Joakim Bratell.

  Relaterade artiklar

  Till toppen