Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 oktober 2019

  Gott läge för svenska grisföretag

  Produktionen av griskött sjunker, importtrycket minskar och nu har slakterierna börjat höja betalningen till bonden. 2020 kan bli ett riktigt bra år för svenska grisföretag.

   Under början av nästa år kommer färre grisar att födas.
  Under början av nästa år kommer färre grisar att födas. FOTO: Marcus Frennemark

  Grisnoteringen har börjat röra på sig även i Sverige. De två största slakterierna, HK Scan och KLS Ugglarps, har genomfört vardera fyra höjningar sedan midsommar. Och mer lär komma.

  – Det är högst sannolikt att det kommer fler höjningar, sä­ger Paul Robertson, inköps­direktör på KLS Ugglarps, utan att vilja gå in på hur nära i tiden de ligger.

  Fler höjningar kan komma

  Magnus Lindholm, inköps­direktör på HK Scan i Sverige, som höjt sin notering med 20 öre kilot den här veckan, utesluter inte heller fler höjningar. Flera faktorer talar för svenskt griskött just nu. Det är balans på de flesta styckningsdetaljer, men det finns brist på sidor, råvaran till bacon.

  – Vi upplever generellt ett lägre importtryck. Charkråvara, det som importeras mest till Sverige, hittar en bättre marknad i exempelvis Kina. Dess­utom är vår valuta inte gynnsam för den som vill exportera hit, säger Magnus Lindholm.

  Det kan gå raskt mot en bristsituation på svenskt griskött.

  Den senaste statistiken från Jordbruksverket visar att gris­slakten, mätt i slaktad vikt, har minskat med 3,7 procent under årets åtta första månader, jämfört med motsvarande period 2018.

  Då ska man komma ihåg, påpekar Paul Robertson, att 2018 inleddes med ganska många överstående grisar, som slaktades i början på 2018.

  Färre grisar nästa år

  Men produktionsminskningen finns där ändå och den kommer att hålla i sig året ut och en bit in i nästa år.

  Det framgår av Svenska Köttföretagens statistik över försäljning av semin och livdjur. Bådadera har minskat under 2019, vilket innebär att det kommer att födas färre grisar under början av nästa år.

  Detta i kombination med att efterfrågan på svenskt griskött fortsätter att öka bäddar för stigande priser. Slakterierna har också höjt smågrispriserna för att stimulera produktionen.

  –  Jag tror inte på någon brist före årsskiftet, däremot nästa år. Det finns inget som tyder på annat än att grisköttet stiger i värde nästa år, säger Paul Robertson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen