"Hästägare ringer och gråter"
Det är hökris i Mellansverige. Stall som har slut på eget eller inköpt grovfoder, letar febrilt efter hö till sina hästar - och många sneglar söderut.
– Jag har folk som ringer och gråter för att de inte har foder till sina djur, säger Nils Söderberg på Helleby gård utanför Södertälje som bland annat levererar hö och hösilage i stor skala. Han är en av flera foderleverantörer i Mellansverige som ATL har talat med. Alla delar bilden av att situationen är akut.
Bristen uppfattas vara som störst i Mälardalen och i Småland. I Mellansverige gjorde torkan att förstaskörden blev liten. Alla kunde inte ta någon andraskörd, och de som lyckades fick ta den mycket sent, eftersom det först var torrt och sedan kom ihållande nederbörd.
– Hästarna blir drabbade eftersom det är vanligt att man köper in sitt foder. Många lantbruk har fått prioritera för att få fram foder till sina egna idisslare och har inte något överskott att sälja, säger Ingela Löfquist, husdjursrådgivare på Hushållningssällskapet.
Slut redan i somras
Nils Söderberg på Helleby gård blev redan i juli nedringd av kunder som ville boka upp hö och hösilage. Allt han har kvar är tingat och bokat sedan länge.
– En del var kanske mer förutseende och insåg att det skulle bli ett jättetufft år i år. Många fick stödutfodra sina hästar med hö redan på betet, säger Nils Söderberg.
Urban Brunsberg på Brunsbergs foder utanför Enköping har också slut på foder. Brunsberg foder säljer två tredjedelar av normalskörden till stamkunder. Men i fjol blev det långt från en normalskörd och därför finns inget överskott att sälja. Han får neka ett stort antal personer varje vecka.
– Det ringer mellan fem och tio personer om dagen och frågar och många är helt desperata. Men de som beställt mycket i god tid märker ju inte av någon brist.
Resurser finns i Skåne
Mer hö och hösilage finns i Dalarna, i delar av Hälsingland och inte minst i Skåne.
– Jag förväntar mig att det snart ska gå upp en del fodertransporter från Skåne till Mellansverige. För här i Skåne finns det de som har relativt gott om foder, säger Ingela Löfqvist.
Hon rekommenderar att man ska gå samman för att få ner transportkostnaderna. Man kan också planera för att dryga ut sitt hö med halm och ersätta bristande näring och protein med till exempel lusern.
PROVA PREMIUM FÖR 1 KRONALås upp alla kvalitetsartiklar på atl.nu härLÄS OCKSÅ: Debatt: Utan hästen stannar SverigeLÄS OCKSÅ: Veterinärbesök via video LÄS OCKSÅ: Hästprofil slipper polisens nota
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.