Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 februari 2018

  "Hästägare ringer och gråter"

  Det är hökris i Mellansverige. Stall som har slut på eget eller inköpt grovfoder, letar febrilt efter hö till sina hästar - och många sneglar söderut.

   Många hästar står snart utan grovfoder. Nu vänder man blickarna mot Skåne, där skörden var bättre.
  Många hästar står snart utan grovfoder. Nu vänder man blickarna mot Skåne, där skörden var bättre. FOTO: Lisa Rogert

  – Jag har folk som ringer och gråter för att de inte har foder till sina djur, säger Nils Söderberg på Helleby gård utanför Södertälje som bland annat levererar hö och hösilage i stor skala. Han är en av flera foderleverantörer i Mellansverige som ATL har talat med. Alla delar bilden av att situationen är akut.

  Bristen uppfattas vara som störst i Mälardalen och i Småland. I Mellansverige gjorde torkan att förstaskörden blev liten. Alla kunde inte ta någon andraskörd, och de som lyckades fick ta den mycket sent, eftersom det först var torrt och sedan kom ihållande nederbörd.

  – Hästarna blir drabbade eftersom det är vanligt att man köper in sitt foder. Många lantbruk har fått prioritera för att få fram foder till sina egna idisslare och har inte något överskott att sälja, säger Ingela Löfquist, husdjursrådgivare på Hushållningssällskapet.

   - Jag har hört att många lagt på en del på priset. Vi har inte gjort det eftersom jag har fasta kunder och alltid fasta priser. Det är inga prisdiskussioner. Då tackar jag nej till affären, jag kan inte krypa på några priser. Det har varit ett kostsamt år även för mig, säger Nils Söderberg på Helleby Gård som levererar hästfoder till hela Sverige.
  - Jag har hört att många lagt på en del på priset. Vi har inte gjort det eftersom jag har fasta kunder och alltid fasta priser. Det är inga prisdiskussioner. Då tackar jag nej till affären, jag kan inte krypa på några priser. Det har varit ett kostsamt år även för mig, säger Nils Söderberg på Helleby Gård som levererar hästfoder till hela Sverige. FOTO: Per Emgardsson

  Slut redan i somras

  Nils Söderberg på Helleby gård blev redan i juli nedringd av kunder som ville boka upp hö och hösilage. Allt han har kvar är tingat och bokat sedan länge.

  – En del var kanske mer förutseende och insåg att det skulle bli ett jättetufft år i år. Många fick stödutfodra sina hästar med hö redan på betet, säger Nils Söderberg.

  Urban Brunsberg på Brunsbergs foder utanför Enköping har också slut på foder. Brunsberg foder säljer två tredjedelar av normalskörden till stamkunder. Men i fjol blev det långt från en normalskörd och därför finns inget överskott att sälja. Han får neka ett stort antal personer varje vecka.

  – Det ringer mellan fem och tio personer om dagen och frågar och många är helt desperata. Men de som beställt mycket i god tid märker ju inte av någon brist.

  Resurser finns i Skåne

  Mer hö och hösilage finns i Dalarna, i delar av Hälsingland och inte minst i Skåne.

  – Jag förväntar mig att det snart ska gå upp en del fodertransporter från Skåne till Mellansverige. För här i Skåne finns det de som har relativt gott om foder, säger Ingela Löfqvist.

  Hon rekommenderar att man ska gå samman för att få ner transportkostnaderna. Man kan också planera för att dryga ut sitt hö med halm och ersätta bristande näring och protein med till exempel lusern.

  LÄS OCKSÅ: Debatt: Utan hästen stannar SverigeLÄS OCKSÅ: Veterinärbesök via video LÄS OCKSÅ: Hästprofil slipper polisens nota

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen