Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juni 2018

  Hobbybonde satsar på alligatorer

  HÅLABÄCK

  Lilla Bondgården har gjort sig känd för sina exotiska djur. Men frågan är om hobbybönderna Ola Oscarsson och Maria Örnberg nu inte överträffat sig själva med sina sex nya alligatorer.

   Djurnörden Ola Oscarsson skaffade sex alligatorer, bland annat för att bli av med Lilla Bondgårdens tuppkycklingar.
  Bild 1/6 Djurnörden Ola Oscarsson skaffade sex alligatorer, bland annat för att bli av med Lilla Bondgårdens tuppkycklingar. FOTO: Johan Joelsson
   Alligatorerna kan bli tre till fyra meter långa när de är fullvuxna.
  Bild 2/6 Alligatorerna kan bli tre till fyra meter långa när de är fullvuxna. FOTO: Johan Joelsson
   De sex alligatorerna fraktades från England till Hålabäck i specialbyggda lådor.
  Bild 3/6 De sex alligatorerna fraktades från England till Hålabäck i specialbyggda lådor. FOTO: Johan Joelsson
   Grannarna i Hålabäck är inte överdrivet förtjusta i Lilla Bondgårdens sex nytillskott. Men Ola Oscarsson har lovat alla att alligatorerna inte kommer att rymma.
  Bild 4/6 Grannarna i Hålabäck är inte överdrivet förtjusta i Lilla Bondgårdens sex nytillskott. Men Ola Oscarsson har lovat alla att alligatorerna inte kommer att rymma. FOTO: Johan Joelsson
   Alligatorerna äter bland annat kanin, kyckling och fisk.
  Bild 5/6 Alligatorerna äter bland annat kanin, kyckling och fisk. FOTO: Johan Joelsson
   Maria Örnberg och Ola Oscarsson driver Lilla Bondgården i Hålabäck.
  Bild 6/6 Maria Örnberg och Ola Oscarsson driver Lilla Bondgården i Hålabäck. FOTO: Johan Joelsson

  Vi befinner oss i en friggebodliknande byggnad utanför skånska Vinslöv. I en bassäng ligger fyra alligatorer och blänger på oss. På bassängkanten står Ola Oscarsson i snickarbyxor och höga gummistövlar. I händerna håller han två träkäppar. Bara någon meter från hans fötter ligger två andra alligatorer blickstilla. De ser harmoniska ut, men inom loppet av en bråkdels sekund gör den ena en nyfiken rusning mot oss. Ola Oscarsson reagerar blixtsnabbt och motar bort djuret med käppen.

  – Så ja, nu får du ta det lilla lugna, säger han och ler.

  ATL TV: ”Alligatorerna har inte gjort en fluga förnär hittills”:

  Tillsammans med sin sambo Maria Örnberg driver han sedan 2012 Lilla Bondgården som har getter, grisar och höns men också en uppsjö exotiska djur som åsnor, emuer och nandufåglar. För något år sedan inledde Ola och Maria ett samarbete med kognitionsforskare vid Lunds universitet som ville studera bondgårdens exotiska fåglar. När Ola Oscarsson berättade att han ville köpa in ett par kajmaner som kunde ta hand om Lilla Bondgårdens tuppkycklingar blev forskarna eld och lågor. Det slutade med att Ola och Maria, på forskarnas inrådan, slog till på sex Mississippi-alligatorer som sedan någon månad lever ett stillsamt liv på gården.

  – Djuren fraktades från ett krokodilcenter i England samtidigt som jag jobbade dygnet runt med att få klart alligatorhuset. Det blev rätt stressigt, säger Ola Oscarsson och ler.

  Men hur kommer det sig att Ola och Maria – som precis fått tvillingar – vill ha sex kräldjur med världens starkaste bett bara ett stenkast från sitt boningshus?

  – Alligatorer är väldigt trevliga djur. De är lugna och trevliga och gör inte en fluga förnär. Är du intresserad av reptildjur är alligatorer kungarna, säger Ola Oscarsson.

  Ni är inte rädda att alligatorerna ska smita och äta upp er?

  – Nej, huset är byggt i trippelarmerad betong. Ingen kommer ut och ingen kommer in. När ungarna blir lite äldre får vi ta med dem hit och träna upp dem för att kunna jobba med sådana här djur i framtiden, säger Ola Oscarsson.

  Vad säger grannarna i Hålabäck?

  – Det är lite spridda meningar. Alla har inte riktigt samma krokodilintresse som vi. Men de har sagt att de är lugna så länge alligatorerna inte tar sig ut.

  Vad har ni för tankar om framtiden för Lilla Bondgården?

  – Vi har inte tänkt stoppa här. Det får nog bli någon krokodilart också längre fram. Vi ska bara ha tiden att bygga ett nytt hus. På sikt satsar vi även på att öppna upp gården för besökare, säger Ola Oscarsson och ler.

  Om alligatorerna

  De sex alligatorerna som simmar omkring i Hålabäck är så kallade Mississippi-alligatorer, även kallade amerikanska alligatorer. Det är ett djur som lever i träskområden, långsamt rinnande floder och sjöar i sydöstra USA. Honorna kan bli cirka tre meter långa, medan hanarna kan nå en maxlängd på fyra meter. Alligatorerna äter fisk, kanin, kyckling och foder.

   

  FAKTA: LILLA BONDGÅRDEN

  Bondgården grundades 2012 i skånska Hjärsås av Ola Oscarsson och Maria Örnberg. Till en början satsade paret främst på höns, men efter en tid började de köpa in allt fler djur. Deras trädgård blev snabbt för liten och 2015 flyttade paret till gården i Hålabäck. I dag har de höns, kalkoner, alligatorer, fasaner, papegojor, getter, grisar, kaniner, dvärgsjusovare, nandufåglar, emuer och åsnor.

   

  FAKTA: FORSKNINGEN

  Alla krokodilarter och fåglar härstammar från dinosaurierna. Om forskarna ser samma förmågor hos fåglarna och alligatorerna kan man anta att dinosaurierna hade samma kognitiva egenskaper. ”Genom den här forskningen kan vi återskapa ett utdött djurs hjärna”, berättar forskningsledaren Stephan Reber för ATL.

  FAKTA – FÖRETAGET

  Bolagsnamn: Lilla Bondgården

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: Två

  Omsättning: Cirka 200 000 kronor

  Resultat: ”Plus minus noll”

  Vinstmarginal: ”Noll, allt går tillbaka till djuren”

  Areal: Tio hektar hör till gården i Hålabäck

  Investeringar: ”Den största investeringen var alligatorhuset som gick på mellan 500 000 och 600 000 kronor. Alligatorerna kostade 59 000 kronor styck”

  Relaterade artiklar

  Till toppen