Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober 2019

  De ska göra grisgården fossilfri

  HK Scan har invigt ett samarbete med Halla Gård i Kvänum. Det är en del i bolagets satsning ”Gårdsinitiativet”, som ska göra köttgårdarna mer klimatsmarta och miljövänliga.

   Anders Gunnarsson, lantbrukare på Halla Gård.
  Anders Gunnarsson, lantbrukare på Halla Gård. FOTO: HK Scan

  Halla Gård bygger enligt ett pressmeddelande nu för att bli en fossilfri grisgård med ett helt slutet kretslopp. Gödseln blir till biogas för värme och el och används också som näring till egna foderproduktionen. Den består av spannmål och proteingrödorna åkerböna och lupin, som ska eliminera behovet av sojabaserat foder.

  Den biologiska mångfalden främjas genom kantzoner av blommande grödor. En egen, unik design av stallarna ger grisarna en kombination av en riktigt bra inomhusmiljö och möjlighet att gå utomhus året runt, skriver HK Scan.

   HKScan har invigt ett samarbete med Halla Gård i Kvänum.
  HKScan har invigt ett samarbete med Halla Gård i Kvänum. FOTO: HK Scan

  Olika på olika gårdar

  I HK Scans satsning ingår 100 åtgärder för att minska gårdarnas klimatpåverkan och öka miljöfördelarna för svenskt kött. Det handlar om initiativ för ökad biologisk mångfald, bättre djurhälsa, lägre vattenanvändning, minskad övergödning och smartare energiförsörjning. Åtgärder som samtidigt är lönsamma för gårdarna, skriver bolaget.

  ”Alla gårdar har olika förutsättningar och utmaningar. De initiativ som ger störst klimatnytta kommer därför att variera från gård till gård. Vi på HK Scan tar på oss en roll som pådrivande kraft och motor i detta arbete. Vi ska se till att vi och våra gårdar inspirerar och lär av varandra. Vi utformar också rådgivning och sprider goda exempel”, säger Sofia Hyléen Toresson, vd på HK Scan Sverige, i pressmeddelandet.

   Anders Gunnarsson med Sofia Hyléen Toresson, vd på HK Scan Sverige.
  Anders Gunnarsson med Sofia Hyléen Toresson, vd på HK Scan Sverige. FOTO: HK Scan
   Anders Gunnarsson bland grisarna på Halla Gård.
  Anders Gunnarsson bland grisarna på Halla Gård. FOTO: HK Scan

  ”Kommer att ta tid”

  Utvecklingen på gårdarna följs upp och HK Scan ska mäta hur klimatpåverkan minskar över tid.

  ”Det långsiktiga målet är att vår produktionskedja, från gård till gaffel, ska binda mer klimatgaser än vad vi släpper ut. Att nå dit kommer att ta många år. Viktigast, här och nu, är att få fart på ett antal initiativ runt om i Sverige som gör skillnad på riktigt”, säger Sofia Hyléen Toresson.

  Nästa år ska HK Scan lansera produkter från Halla Gård.

  ”Halla Gård har lärt oss mycket om hur en gård kan ställa om för att bli mer hållbar och på samma gång mer lönsam. Det finns många duktiga lantbrukare i Sverige och det ska bli spännande att göra den här resan tillsammans med dem. Det här initiativet kommer att göra stor skillnad för svensk köttproduktion”, säger Sofia Hyléen Toresson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen