Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2018

  Scan håller seminarier för lammproducenter

  För att inte tappa för stor del av lammproduktionen i Sverige genomför HKScan en utbildningsinsats med miniseminarier för lammproducenter.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Fodersituationen är tuff efter den varma och torra sommaren och nu det gäller att agera så konstruktivt som möjligt. Många väljer att skicka fler tackor till höstslakt än planerat men det finns andra sätt att klara produktionen. Det ska Elisabeth Svensson, affärschef lamm och ansvarig för producenttjänster på HKScan Sverige visa på en serie miniseminarier.

  – Det är ganska tydligt att det går olika bra för olika lammgårdar även inom samma kommun. Det är ett tecken på att beredskapen och kunskapsnivån varierar, säger Elisabeth Svensson.

  Hon har satt ihop miniseminarier för att öka medveten och tipsa om bra åtgärder. Det handlar dels om vad som kan göras här och nu och dels om vilka lärdomar som kan dras för att lammproducenterna ska bli bättre rustade för kommande år.

  Kolla tillgången till foder

  En första åtgärd är, enligt Elisabeth Svensson, att inventera tillgången på foder men också halm. Hon menar att kunskapen inte sällan är låg om hur mycket foder en tacka behöver för vintern.

  – Ofta får jag höra att man bara sätter ut en rundbal och sedan får fåren gå och äta och spilla hur mycket som helst. Det funkar inte ett år som detta. Nu måste du räkna baklänges. Vad behöver tackan, hur mycket väger den och vad ska den prestera?

  Elisabeth Svensson rekommenderar också alla producenter att syna sina djur och gruppera dem.

  – Är foderbordets längd för kort i förhållande till antalet djur kan en lösning vara att låta hälften av djuren använda foderbordet åt gången. Resten av tiden får de gå och plocka i ströbädden eller vara ute på frigång eller förlängt höstbete, säger hon.

  Jobba med foderfirman

  En annan rekommendation är att ta kontakt med sin foderfirma för att gemensamt ta fram en strategi.

  – Varför ska du köpa ensilage för 4 kronor kilot när du kan köpa en bra pelletsprodukt för kanske 2,70? Ring foderfirman och förklara vilket foder du har hemma och vad du har för produktion. Be sedan om en offert på vad du bör köpa, säger Elisabeth Svensson.

  Ett annat tips för att spara foder är att titta över om det inte är möjligt att förlänga betessäsongen.

  – Den som stängslar in nya betesmarker kanske kan ha djuren ute i ytterligare fem veckor och spara foder, säger hon.

  Chans till bra tredje skörd

  En bit in i augusti har också värmen avtagit och regnet börjat falla på många håll. Därmed ser chanserna till en god tredjeskörd bra ut.

  – Se nu till att fortsätta skörda allt som går att skörda. Men inte bara det utan boosta det ytterligare och lägg på mera kväve. Se om det går att så in gröda för att göra helssädesensilage eller beta under hösten eller så snabbväxare som rajgräs eller lupiner, säger Elisabeth Svensson.

  Hon vill också lammproducenterna drar lärdom av året torka och ser till att det inte bara är gräs på vallen som kräver kväve och regelbunden nederbörd. Rådet är att tänka på andra sortval och titta på till exempel lucern och rödklöver och andra grödor med pålrot.

  Värmen i sommar har sannolikt påverkat fertiliteten negativt både för tackor och baggar. Därför måste fler djur släppas till betäckning i år.

  Sedan ska du följa upp och scanna dem och sortera bort dem som inte blivit dräktiga, säger Elisabeth Svensson

  – Nu vill vi komma i gång med coachningen så fort som möjligt så att folk behåller sina moderdjur i stället för att skicka dem till slakt. Vi vill behålla produktion i Sverige och skickar vi bort djuren blir det ett tapp. Att skicka i väg livdjur som fortfarande är dugliga ska vara sista utvägen. Fortsätt att prata med varandra, du är inte ensam, tillsammans så klarar vi detta med, säger Elisabeth Svensson.

  LÄS OCKSÅ: Ännu en vinstvarning för HK ScanLÄS OCKSÅ: HK Scan minskar personalen

  Seminarieserie

  HKScan håller fem miniseminarier för lammproducenter med tips inför stallsäsongen. Seminarierna är webbaserade och hålls tillsammans med Lantmännen, Svenska Foder, Vallberga Lantmän och Swedish Agro.

  Relaterade artiklar

  Till toppen