Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2018

  HK Scan tillbakavisar rykten om maktstrid

  Turbulensen i HK Scans styrelse fortsätter. En extra bolagsstämma är utlyst. Samtidigt har huvudägaren tillbakavisat motsättningar i ägarkretsen.

  Det är en intressekonflikt mellan huvudägaren; bondeägda LSO och minoritetsägarna, som ligger bakom att tre av styrelsemedlemmarna i HK Scan avgick med omedelbar verkan under fredagen. Det skriver finländska tidningar.

  LSO tillbakavisar dock uppgifterna om ett pågående maktspel mellan ägarna i ett pressmeddelande som gick ut på måndagen efter Helsingforsbörsens stängning.

  I stället understryker LSO att det handlar om att ”ta ansvar för rehabiliteringen av HK Scans ekonomi”, “förändring kräver tydliga beslut. Dessa beslut har nu tagits”, enligt tidningen Landsbygdens Folk.

  Extra bolagsstämma

  Kvar i HK Scans styrelse finns i dag förutom ordföranden, tre medlemmar varav två är representanter från Lantmännen; Per Olof Nyman och Carl-Peter Thorwid. Lantmännen äger 6 procent av aktierna i HK Scan. LSO sitter på 35 procent av aktierna.

  HK Scan ska nu kalla till extra bolagsstämma för att fylla de lediga platserna i bolagets styrelse. Inbjudan går ut andra veckan i januari.

  För en knapp månad sedan avsattes både VD och styrelseordföranden i HK Scan och tvingades då att gå på dagen. Bakgrunden sades vara svårigheterna att vända den svaga resultatutvecklingen.

  Sjunkande omsättning

  Bolaget har gått dåligt under lång tid och för tredje i år kvartalet gjorde koncernen en förlust på 10,1 miljoner euro Ebit, jämfört med minus 0,8 miljoner euro för tredje kvartalet 2017. Omsättningen sjönk samtidigt 8 procent till 416,2 miljoner euro.

  HK Scans aktiekurs har i stora drag halverats under året och nådde ny lägstanivå på 1,45 euro under tisdagens handel.

  OP Bank, som bevakar bolaget på Helsingforsbörsen, kom med sin senaste marknadsanalys för cirka tre veckor sedan. Där fick HK Scanaktien säljrekommendation.

  Lantmännen avböjer att kommentera utvecklingen i HK Scan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen