Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj 2017

  HK Scan säger upp fler

  Dåligt resultat tvingar HK Scan att säga upp 160.

   VD Jari Latvanen.
  VD Jari Latvanen. FOTO: Jukka Rapo

  Som ATL tidigare har berättat har HK Scan lönsamhetsproblem, ett problem som håller i sig nu när resultatet för årets första tre månader redovisas.

  HK Scan uppvisar en förlust före skatt på 80 miljoner för första kvartalet.

  – Koncernens resultat för första kvartalet var fortfarande missnöjande, med både rörelseresultat och kassaflöde i nedgång, säger VD Jari Latvanen i ett pressmeddelande.

  – Det berodde främst på de minskade försäljningsmarginalerna för den bearbetade kategorin i Finland och ökade administrationskostnader för koncernen i samband med det nya sättet att förnya förnyelseprocessen.

  Sverige särskild besvikelse

  I februari sa Jari Latvanen till ATL att han var särskilt missnöjd med den ekonomiska utvecklingen av HK Scans verksamhet i Sverige.

  – Sverige var en särskild besvikelse. Där har vi förlorat marknadsandelar och faller klart bakom tidigare års resultat, sa han då.

  Den besvikelsen håller i sig eftersom Hk Scan fortfarande lider av knapp tillgång till biffråvara.

  – Men vi såg en viss återhämtning i försäljningen av nötkött och i den bearbetade kategorin.

  Från Findus till HK Scan

  ATL berättade i februari att HK Scan för att öka lönsamheten kommer att göra en översyn av koncernens verksamhetsmodell med en mer konsumentinriktad, kundfokuserad kultur på HK Scan.

  Dessutom ombildades ledningsgruppen vilket bland annat innebär att Skandinavienchefen Göran Holm slutar den 1 juni, och ersätts av Sofia Hyléen Toresson som kommer från Findus. Hon blir ansvarig för Sverige och tillträdde i går den 2 maj.

  Då flaggade HK Scan för nedskärningar och 150 av tjänstemännen ska bort, varav 50 i Sverige.

  Den siffran utökas med ytterligare tio tjänster så 160 tjänster försvinner.

  – Som informerat idag har förhandlingarna nu slutförts och förändringarna i driftsmodellen kommer att leda till en minskning på 160 personer. Den nya driftmodellen kommer att vara på plats den 1 juni 2017, säger VD Jari Latvanen.

  Läs mer: Försämrat resultat för HK ScanLäs mer: HK Scans vd: Sverige är en särskild besvikelsePREMIUM. Så ska HK Scan återta Sverige

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen