Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 november

  HK Scan höjer grispriset inför helgerna

  Julhelgen närmar sig och nu höjer även HK Scan noteringen på slaktgrisen. Med 20 öres påslag blir nästa veckas öppna notering 16,95 kronor kilot.

   Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan i Sverige.
  Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan i Sverige. FOTO: HK Scan

  – Marknadsläget är bra och vi vill inte tappa i konkurrenskraft mot övriga slakterier, säger Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan i Sverige.

  Läs mer: Storhelger i sikte – då stiger grispriset

  Utöver den öppna noteringen betalar företaget kontraktstillägg till sina leverantörer. Större delen av gristillförseln är nämligen kontrakterad.

  – Det finns i princip inga fria grisar. Men vi vill förstås honorera de kontrakt som finns, det kommer ju tillfälle när de ska skrivas om, säger Magnus Lindholm.

  Osäker julhandel

  Efterfrågan är fortsatt god, även om vårens kraftiga försäljningsökning har dämpats något.

  Bolaget är väl rustat för julhandeln och förväntar sig en stark period fram till jul.

  Julskinkan är en stabil storsäljare där trenden går mot mindre skinkor, men med någon typ av premiumvärde, som exempelvis att den är gjord av rapsgris.

  Samtidigt är Magnus Lindholm osäker på vad den ökande smittspridningen och de skärpta restriktionerna kommer att innebära för julhandeln.

  – Restriktionerna kan slå åt båda hållen. Om släkten träffas i mindre grupper, kommer det att innebära mer eller mindre efterfrågan på julskinka? Jag tror inte det, men det är svårt att veta, säger Magnus Lindholm, som själv brukar vara ute i butik under julhandeln och möta konsumenterna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen