Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2018

  Stall för visning och produktion

  Hjularöd

  Allt är till salu i det nya sinsuggstallet hos Hjularödsgrisen AB.

  Kanske inte i bokstavlig mening. Men inredning, utfodringsanläggning och andra tillbehör för grisproduktionen kan beställas där.

   Sinsuggorna utfodras med transponder. Suggorna trivs med att ligga mot en vägg, därav de låga extraväggarna.
  Sinsuggorna utfodras med transponder. Suggorna trivs med att ligga mot en vägg, därav de låga extraväggarna. FOTO: Marcus Frennemark

  Jens-Ole Laustsen, ägare till Hjularödsgrisen AB, driver nämligen också J-O Stalldesign och Management AB där han säljer det mesta som grisbonden kan behöva.

  – Vi fixar allt från märkspray till stallbyggnader, säger Jens-Ole Laustsen.

  Han arrenderar grisstallarna på Hjularöds gods i mellersta Skåne efter att tidigare ha jobbat i olika roller inom godsets grisproduktion.

  I år har sinsuggstallet byggts om från djupströbädd till ett modernt stall med spalt, liggboxar och transponderutfodring med plats för 700 sinsuggor.

  – Vi har inte behövt röra betonggolvet. Vi kunde lägga spalt över det som tidigare var djupströbädd, säger Jens-Ole Laustsen.

   Jens-Ole Laustsen och Anna Rosén i det nya sinsuggstallet.
  Jens-Ole Laustsen och Anna Rosén i det nya sinsuggstallet. FOTO: Marcus Frennemark

  Genomtänkt hopplock

  Utfodringen och inredningen i stallet är omväxlande från de danska tillverkarna BoPil och ACO Funki. Jens-Ole plockar de bitar han gillar bäst, men ser till att de passar väl ihop. Han vill ju inte bara producera grisar, han ska kunna sälja stallösningar också i sitt andra bolag.

  Anna Rosén jobbar som säljare i J-O Stalldesign och Management AB. Hon har en gedigen erfarenhet av grisproduktion efter att ha varit förman för grisproduktionen i Hjularöd i flera år. Och det är inte bara hårdvaror som bolaget erbjuder.

  – Management är en viktig bit. Vi hjälper till att förbättra rutiner och djurflöden och vi ser kanske saker som den ordinarie personalen inte ser, det är lätt att bli hemmablind. Det handlar om att jobba smartare, inte hårdare, säger Anna Rosén.

   Suggans ståreflex stimuleras under semineringen av galten framför henne och av sadeln på ryggen.
  Suggans ståreflex stimuleras under semineringen av galten framför henne och av sadeln på ryggen. FOTO: Marcus Frennemark

  Öppet hus för kollegor

  I september stod det nya stallet klart och redan har flera kollegor i branschen varit på besök, bland annat en grupp med 25 arbetsledare från svenska grisgårdar. På måndagen är det öppet hus för ett hundratal branschkollegor.

  – Det här är inte bara ett stall, det är ett showroom, säger Anna Rosén.

  Det är en styrka att sälja grejer som man själv har provat ordentligt. Är det något som inte fungerar som avsett är tillverkarna öppna för feedback. I flera av grisningsavdelningarna testas boxar i olika utföranden.

  – Vi vill ju sälja något som vi vet fungerar, säger Anna Rosén.

   Hälsoövervakning. En sensor i det vita öronmärket registrerar suggans rörelsemönster och signalerar när något avviker.
  Hälsoövervakning. En sensor i det vita öronmärket registrerar suggans rörelsemönster och signalerar när något avviker. FOTO: Marcus Frennemark

  Gammal box blir som ny

  I en av grisningsavdelningarna testas en uppgraderad variant av en gammal box. Den har försetts med en ”korridor” som gör att skötaren på ett smidigare och säkrare sätt kan se till grisarna. Idén är Jens-Oles egen och han har fått en tillverkare att nappa på den.

  – Den gamla boxen är 6,5 kvadrat, men den behöver bara vara 6,0 kvadrat. Så vi har tagit en halv kvadrat från respektive box för detta, säger Jens-Ole Laustsen.

   Systemet, som byggs av Sony, är under utprovning. När en sugga avviker från mönstret kommer ett sms till skötaren.
  Systemet, som byggs av Sony, är under utprovning. När en sugga avviker från mönstret kommer ett sms till skötaren. FOTO: Marcus Frennemark

  Men det finns också företag som förlägger sitt utvecklingsarbete till Hjularödsgrisen. Sony har ett pågående försök där man testar att övervaka suggans hälsa via hennes rörelsemönster. En sensor i ett öronmärke rapporterar hur suggan rör sig. När det finns skäl att ge en sugga lite extra uppmärksamhet kommer ”orosanmälan” via sms. Systemet håller ännu på att utvecklas och ska även innehålla en funktion för att hitta rätt djur.

   Walk-in-boxen gör arbetet i gamla grisningsboxar lättare. En egen idé under utprovning.
  Walk-in-boxen gör arbetet i gamla grisningsboxar lättare. En egen idé under utprovning. FOTO: Marcus Frennemark

  Smidig seminering

  Det nya sinsuggstallet gör det lättare att jobba smart och rationellt. I betäckningsavdelningen, där djupströbädden fått vara kvar, kan suggorna fixeras både individuellt och i grupp för behandling eller seminering. Galtvagnen som körs framför suggorna är fjärrstyrd. Suggorna stimuleras i samband med semineringen med hjälp av sadeln Stimulus.

  – Två personer kan seminera 65 suggor i timmen, berättar Jens-Ole.

   18 500 grisar produceras varje år i företaget.
  18 500 grisar produceras varje år i företaget. FOTO: Marcus Frennemark

  Utfodring med transponder ger möjlighet att anpassa fodergivan individuellt. Det ska ge jämnare hull på suggorna och en lugnare miljö i hela stallet. Om byggnaden av sinsuggstallet har gjort att byggytan används effektivare.

  – Nu har vi egentligen potential att producera 3 000 grisar till. Men det finns inte efterfrågan på fler smågrisar just nu. Hoppas att det vänder så att vi snart kan göra det, säger Jens-Ole Laustsen.

   Jens-Ole Laustsen driver Hjularödsgrisen AB och J-O Stalldesign och Management AB.
  Jens-Ole Laustsen driver Hjularödsgrisen AB och J-O Stalldesign och Management AB. FOTO: Marcus Frennemark

  Hjularödsgrisen AB

  Ägs av Jens-Ole Laustsen. Bolaget arrenderar grisstallarna på Hjularöds gods.

  Har 660 suggor som producerar 18 500 grisar om året.

  Två veckor mellan grisningarna och 60 suggor i varje grupp.

  Har nyss kommit i gång med egen rekrytering. De första egna gyltorna betäcks i början på 2019.

  Relaterade artiklar

  Till toppen