Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2019

  Hjortar och chark på Långerud

  Bäckhammar

  Det började med en grannes önskemål om betande hjortar och har nu vuxit till en fullskalig slakterianläggning med flera anställda. Nu drar Långeruds hjortgård dessutom i gång en satsning på chark och rökeri på gården.

   Ulla Ericson och Lars Johansson satsade på hjortar
  Ulla Ericson och Lars Johansson satsade på hjortar FOTO: Mari Nälsén

  30 hektar hagar på jord och skog har de drygt 200 kronhjortarna på Långeruds hjortgård att röra sig över. Lars Johansson och Ulla Ericson har redan börjat stödutfodra i och med att kylan kommit tidigt i år.

  Historien om hjortarna på Långerud började långt innan Ulla Ericson och Lars Johansson tog över Ulla Ericsons föräldragård.

  – Det var en granne som visste att ett övertagande var på gång och han sa att han tyckte att det vore trevligt med betande hjortar på marken, berättar Lars Johansson.

  Och så fick det bli. När de sedan tog över gården 2007 satt redan hjortstängslen uppe och 2010 köptes 25 hjortar in. Då var redan Lars Johansson i färd med att bygga vilthanteringsanläggningen.

  – I mitt yrkesliv har jag arbetat med att bygga upp företag från grunden, de senaste 20 åren som konsult, berättar han och tillägger att det främst handlat om styrsystem och olika maskiner, bland annat för sjukvården.

   Det började med 25 kronhjortar 2010, idag finns omkring 200.
  Det började med 25 kronhjortar 2010, idag finns omkring 200. FOTO: Mari Nälsén

  Blev större

  Från 2007 bodde han på gården, renoverade och byggde upp medan Ulla Ericson arbetade kvar på Trafikverket i Borlänge. Sedan 2016 bor de båda på gården som i dag även rymmer ett stort gårdsslakteri. Från början var det tänkt som en vanlig slaktbod, men ju mer Lars Johansson ritade desto större blev det.

  Förutom de egna kronhjortarna legoslaktas både nöt, lamm och gris här minst en dag i veckan. Utöver det köps viltkött av vildsvin, rådjur, hjort och älg in.

  – Vi slaktar tamboskap en dag i veckan och vilt en dag, i snitt, säger Ulla Ericson.

  Gårdsbutik på gång

  Mellan 50 och 75 av de egna djuren slaktas årligen när de har uppnått två års ålder. Köttet säljs via hemförsäljning och lokala Rekoringar. Tanken är också att starta en gårdsbutik, men ännu har Ulla Ericson och Lars Johansson inte kommit så långt.

  – I år har vi startat en verksamhet med rökning och korvtillverkning för att bredda utbudet, säger Ulla Ericsson.

  Hela verksamheten är Kravcertifierad och förutom Ulla Ericson och Lars Johansson arbetar även sonen Andreas Ericson, 29, med gården.

  – Sedan har vi en slaktare på F-skatt knuten till oss och en person som ska hjälpa till med rökning och korvtillverkning. Vi har också hjälp av projektanställda då och då, berättar Lars Johansson.

   Slakteriet innehåller även chark och rökeri.
  Slakteriet innehåller även chark och rökeri. FOTO: Mari Nälsén

  Slakteriet ökar mest

  Företaget har växt från år till år och det är slakteriverksamheten som ökar mest.

  – Vi hade inte räknat med att intresset skulle vara så stort. Nu har det växt så mycket att vi måste utöka, men vi har inte bestämt i vilken omfattning än, säger Ulla Ericson.

  De har ytterligare ben att stå på. Gårdens kvarn har renoverats och rymmer nu en konferenslokal för grupper som kan få catering om det önskas. Gården har dessutom arrenderat ut mark till en vindkraftpark som totalt omfattar 31 verk.

  – Det kommer att stå fyra vindkraftverk på vår mark som ska bli klara nästa år.

  Utöver det funderar de vidare på djuren och hur de ska gå vidare med den verksamheten.

  – De kan nog bli så att vi köper in några mufflon också frampå.

  Långeruds hjortgård

  Drivs av: Ulla Ericson, 68, Lars Johansson, 70 och Andreas Ericson, 29.

  Areal: 312 hektar varav 35 hektar bete och vall

  Antal djur: Cirka 200 hjortar.

  Anställda: Projektanställda och F-skattare vid behov

  Bolagsform: Enskild firma.

  Omsättning: 1,5 miljoner kronor.

  Resultat: 260 000 kronor. All vinst återinvesteras.

  Tre tips till andra jord och skogsägare:

  • Det gäller att ha flera ben att stå på.

  • Se till att ha medarbetare med gedigen kunskap. Man måste sikta på att bli bäst i klassen.

  • Gå din egen väg och strunta i jantelagen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen