Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari 2019

  Avföring hittades på flera slaktkroppar

  Vid en tillsyn upptäckte Livsmedelsverket avföring på flera slaktade djur. Nu riskerar slakteriet betala vite på 5 000 kronor i månaden.

   Sju av sexton slaktkroppar var kontaminerade med mag- och tarminnehåll vid den senaste kontrollen.
  Sju av sexton slaktkroppar var kontaminerade med mag- och tarminnehåll vid den senaste kontrollen. FOTO: Mostphotos

  Under en tillsyn på ett slakteri i Gävleborg upptäcktes avföring på nästan hälften av de kontrollerade slaktkropparna. Det upptäcktes under en livsmedelsinspektion i december förra året, skriver P4 Gävleborg.

  Nu har företaget tagit emot ett föreläggande om vite från Livsmedelsverket och riskerar 5 000 kronor per månad i böter om de inte ser till att säkerställa att rutiner för att ”all synlig fekal kontaminering avlägsnas utan dröjsmål”, skriver P4 Gävleborg.

  Livsmedelsverket skriver i föreläggandet om vite att man vid flera tillsynstillfällen upptäckt synlig avföring på slaktade djur. Sju av sexton slaktkroppar var kontaminerade med mag- och tarminnehåll vid den senaste kontrollen.

  Myndigheten menar att detta går emot EU:s lagstiftning och medför risk för människors hälsa.

  ATL har tidigare rapporterat om att smutsiga kor är ett växande problem för flera slakterier. I år har problemet kommit tidigare än vanligt, vilket kan bero på att vissa stallat in sina djur tidigare på grund av foderbrist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen