Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2016

  Historiskt låga vattennivåer i Östergötland

  Det är just nu väldig låga grundvattennivåer i Östergötlands län där elva av tretton kommuner uppger att de har lägre nivåer än normalt, men för lantbrukaren Bengt Olsson tar vattnet slut gång på gång, skriver P4 Östergötland.

  FOTO: Mostphotos

  Bengt Olsson har en gård i Ydre där det just nu råder bevattningsförbud. Han har tidigare haft problem med vattentillgången på somrarna, men i år är det värre än förut. För att få vatten till sina djur han fått borra en allt djupare brunn under åren.

  – Konsekvensen har blivit att jag har fått lägga mest energi på att se till att vattnet fungerar. Jag har inte hunnit med det andra arbetet på gården, säger han till P4 Östergötland.

  Torraste åren

  Siffror från Sveriges geologiska undersökning visar att grundvattennivåerna i Östergötland är lika låga som det var under de allra torraste perioderna under åren 1977 och 1994. Den rundringning som P4 Östergötland gjort visar att varannan kommun i länet upplever oro över tillgången på vatten.

  Bevattningsförbud råder

  Det enda sättet att klara årets torka är att inte bevattna i samma omfattning som brukligt. Norrköpings kommun uppmanar särskilt Kolmården att spara på vattenresurserna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen