Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 mars

  Het marknad ger vårrapsen revansch

  Efter de senaste årens ras i vårrapsarealen tror branschen på en vändning. Rekordhög betalning och ny insektsbetning gör att odlarintresset ökar igen.

  För mindre än tio år sedan var vårrapsarealen uppe på nivåer runt 45 000 till 50 000 hektar i Sverige. Sedan kom förbudet mot betning med neonikotinoider, vilket gjorde att många odlare slutade med grödan. Samtidigt har förädling och nya höstrapssorter gjort att höstoljeväxterna brett ut sig i nya odlingsområden och på bekostnad av våroljeväxter.

  De senaste två åren har arealen vårraps i Sverige legat på ungefär 4 000 hektar. Men nu spår många i branschen en uppgång.

  – Jag ser ett ökat intresse. Jag har flera kunder som ska så vårraps i år, säger Gunnar Cederberg, växtodlingsrådgivare på HS Konsult i Uppsala.

  Blir bra kalkyl

  En viktig orsak är att ett nytt betningsmedel godkänts i EU som skyddar mot tidiga angrepp av jordloppor. Att priserna på ny skörd stigit till rekordhöga nivåer lockar ännu fler.

  – Om det här priset håller i sig behöver man inte ha en jättehög skörd för att nettot ska bli bra, säger Gunnar Cederberg.

  Vårraps är en bra avbrottsgröda i en spannmålsdominerad växtföljd och för odlare som inte har möjlighet att så höstoljeväxter. Men det är också en gröda som kräver mycket bevakning i fält för att inte insektsangrepp kraftigt ska reducera skörden. Den nya betningen ger inte samma effektiva skydd som den tidigare betningen med Elado som förbjöds.

  – Vi blev av med vårt starkaste verktyg men har nu fått ett rimligt bra skydd, säger Anneli Kihlstrand, vd på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

   Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, gissar att årets vårrapsareal hamnar på mellan 5 000 och 10 000 hektar.
  Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, gissar att årets vårrapsareal hamnar på mellan 5 000 och 10 000 hektar. FOTO: Hans Dahlgren

  Vändning från bottenläge

  Utan betning har vårraps inte varit ett alternativ för många odlare, men nu kommer signaler om att fler vågar satsa på grödan igen. Vårrapsarealen ökar till mellan 5 000 och 10 000 hektar i år, gissar hon. Om skördeutfallet blir bra och den högre prisnivån håller i sig kanske arealen tar ytterligare ett kliv upp nästa säsong.

  Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen, ser också en något ökad försäljning av vårrapsutsäde i år men påpekar att det är från en mycket låg nivå. Förra årets stora höstsådd ser hitintills ut att ha klarat sig bra även om det återstår en kritisk period för höstrapsen.

   Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen, ser en ökad försäljning av vårrapsutsäde i år som pekar mot en något större areal i år.
  Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen, ser en ökad försäljning av vårrapsutsäde i år som pekar mot en något större areal i år. FOTO: Malin Eborn

  Den stora höstsådden begränsar potentialen för vårraps eftersom utrymmet för vårsådda grödor är litet.

  – Men förhoppningsvis har vårrapsarealen nu varit nere och vänt på botten. Det är klart att vi tror och hoppas att den ska vända upp igen, säger han.

  Skyhög betalning

  Bakgrunden till den mycket höga betalningen på rapsfrö är att priset på vegetabiliska oljor som rapsolja, sojaolja och palmolja gått upp kraftigt, enligt Per-Arne Gustavsson, VD på BM Agri. Grunden är Kinas stora köp av sojabönor i USA. Att skörden av sojabönor i Brasilien försenats på grund av regn har också bidragit. Ytterligare en prishöjande faktor är att priset på Brentolja lyft efter förra årets svacka.

  Framför allt har rapsfröpriset för 2020 års skörd stigit till skyhöga nivåer. Men även priset på årets skörd ligger på mycket höga nivåer. BM Agri noterade ett pris på 4 350 kronor per ton, skördeleverans, fritt levererat till Karlshamn förra veckan. Sedan dess har priset backat något men ligger fortfarande på en mycket hög nivå.

  De höga priserna har fått många odlare att prissäkra delar av den kommande rapsskörden.

  – Jag tror att vårrapsen får revansch i år eftersom priserna är så pass höga, säger Per-Arne Gustavsson, BM Agri.

   Per-Arne Gustavsson, VD på BM Agri, tror på stora slag i rapsfröpriserna framöver på grund av det högt uppdrivna prisläget.
  Per-Arne Gustavsson, VD på BM Agri, tror på stora slag i rapsfröpriserna framöver på grund av det högt uppdrivna prisläget. FOTO: BM Agri

  Den stora frågan är hur länge den högre prisnivån håller i sig. En faktor som kommer att påverka är om Kinas stora köp fortsätter, samt hur stor oljeväxtareal och skörd det blir i viktiga produktionsområden i världen.

  – Priset är väldigt högt uppdrivet så jag tror att det kommer att bli stora slag framöver, säger Per-Arne Gustavsson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen