Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober

  Het debatt om glyfosat på LRF-stämman

  Hårdare straff för aktivister, framtidens glyfosatanvändning och en efterlysning av vägledning vid fäboddrift var några av ämnena som togs upp under LRF-stämmans andra dag.

   LRF:s stämmolokal i Solna.
  Bild 1/2 LRF:s stämmolokal i Solna. FOTO: Åsa Wärlinder, LRF
   Anette Gustawson, LRF Mälardalen.
  Bild 2/2 Anette Gustawson, LRF Mälardalen. FOTO: Ann Lindén

  Under torsdagen drog den andra och sista dagen av LRF-stämman 2020 igång och förbundsordförande Palle Borgström sammanfattade första dagen som lyckad.

  – Mycket handlade som väntat om rovdjuren som skapar stora problem. Det var en välbehövlig diskussion och ett viktigt uppdrag för LRF att påvisa konsekvenserna för djurägarna som är helt orimliga, sa han till ATL under en pressträff.

  Läs också: Sammanfattning av LRF-stämmans första dag

  Framtiden för glyfosat

  En het fråga som debatterades under torsdagen var hur LRF ska ställa sig i frågan kring användandet av växtskyddsmedlet glyfosat.

  – Det är en viktig fråga för växtodlarna och vi jobbar för att få använda glyfosat i framtiden, berättade Frö- och Oljeväxtodlarnas ordförande Lars-Johan Merin.

  Att det är en viktig fråga tyckte även styrelsen, men gjorde det tydligt att man inte kommer jobba vare sig för eller mot glyfosat innan EU-kommissionens utvärdering är klar. Den görs av fyra medlemsländer, däribland Sverige.

  – Det vore fel att sätta ner foten innan vi tagit del av de vetenskapliga utredningarna, svarade Fredrik Andersson vid Riksförbundsstyrelsen, och styrelsen fick bifall på sitt svar.

  LÄS MER: Alternativ till glyfosat allt mer efterfrågat

  Efterlyser vägledning vid fäboddrift

  En komplex fråga med många olika åsikter handlade om fäboddrift.

  En motion från LRF Jämtland ville bland annat att LRF ska tydliggöra det nuvarande rättsliga läget för fäbodbruket, och att man tar fram en vägledning för djurägare med djur på fäbodbete.

  – Det är en komplex fråga som berör många regioner. Det viktigaste är att vi tydligt står upp för att det inte får ske skada på någon annans verksamhet, men vi behöver hjälp och stöttning så att våra djurägare vet vad som gäller, sa Lars Ahlin, LRF Jämtland.

  Styrelsen höll inte med om att det ska ligga på deras bord utan menade i stället att initiativet måste ligga hos de berörda regionerna.

  – Det är oerhört komplicerat när det gäller fäbodar. Ska vi ta fram en handledning kommer det blir en hel bibel för varje enskilt fall är så unikt, sa Martin Moraeus och trots en del missnöje gick styrelsens förslag igenom.

  Hårdare straff för aktivister

  Det var väldigt många som ville komma till tals när frågan om aktivister kom på agendan. Att öka straffvärdet och införa att intrång även omfattar gårdsplanen var några av de åtgärder som motionärerna efterlyste.

  – Det är läskigt att de kan göra så mycket skada. LRF har gjort ett fantastiskt jobb men det är en lång väg kvar att gå. Vi vill att återkommande brottslingar ska få hårdare straff vid upprepade intrång, menade Anette Gustawson som driver Billinge Gård och företräder LRF Mälardalen.

   Patrik Ohlsson, LRF Värmland, talar i LRF:s stämmolokal i Brastad.
  Patrik Ohlsson, LRF Värmland, talar i LRF:s stämmolokal i Brastad. FOTO: Ulrika Bertilsson LRF

  Maria Hofvendahl Svensson, LRF Skåne, lyfte ytterligare en risk med att aktivister tar sig in på landets gårdar.

  – Vi har många salmonellafall i Skåne och alla besökare utgör en risk för att man har med sig en smitta, särskilt någon som inte har kunskap om smittskydd.

  – Frågan oroar många och ställer till med mycket och har potential att ställa till med mycket mer, instämde Hans Ramel från LRF Skåne.

  Styrelsen höll med debattörerna om att de vill lyfta arbetet med en ny brottskod.

  LÄS MER: Aktivister säger sig komma från länsstyrelsen

  Frågor som debatterades på LRF-stämman:

  • LRF Skåne motionerade om att undersöka hur utsatta lantbrukare mår efter den hårda debatten i media. Styrelsen sa nej till en sådan utredning och menade att de gör allt de kan i frågan.

  • Tätortsnära jordbruksverksamhet diskuterades och man lyfte det viktiga arbetet ute i kommunerna för att bibehålla rätten till att bevara jordbruksmark.

  • Det diskuterades huruvida veterinärutbildningen håller måttet eller inte. Det påpekades även att det är brist på veterinärer ute på landsbygden. Styrelsen ville tillsätta en statlig utredning för att lyfta frågan ytterligare.

  • Det debatterades också om eftergymnasiala kortare påbyggnadsutbildningar för att komma till rätta med bristen på arbetskraft.

  • LRF Östergötland ville instifta ett pris till årets naturbruksskola. LRF Ungdom ställde sig bakom och menade att det är ett bra tillfälle att vara med och påverka. Styrelsen gick med på att utreda kostnadsfrågan när det gäller att införa ett pris.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen