Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 februari

  Prisad gård satsar på att växa ännu mer

  Dunker.

  Sedan några år tillbaka satsar Tobias Larsson och Camilla Söderberg stort på sin nötköttsproduktion vid Hesselby lantbruk i Sörmland. Som lön för mödan utsågs de nyligen till Årets leverantör 2019 av HK Scan.

   Djurhälsan och arbetsmiljön står i fokus för Tobias Larsson och Camilla Söderberg, som är sjätte generationen lantbrukare på Hesselby lantbruk i Sörmland.
  Djurhälsan och arbetsmiljön står i fokus för Tobias Larsson och Camilla Söderberg, som är sjätte generationen lantbrukare på Hesselby lantbruk i Sörmland. FOTO: Lotta Silfverbrand

  När Camilla Söderberg rullar in mjölktaxin i kalvstallet blir de allra yngsta kalvarna, som anlände dagen före, något förvirrade. Utfodringssystemet är nytt för dem. De lite äldre kalvarna, däremot, är med på noterna.

  För att komma åt mjölkstationerna måste de först placera sig i var sitt litet bås. Väl inne i båsen serveras mjölken traditionellt, i hink försedd med napp. Båssystemet som heter Knarrhult är precis nyinstallerat, och enligt Camilla Söderberg fungerar det toppenbra.

  – Det innebär att kalvarna inte kan stjäla mjölk av varandra. Det ger oss bättre kontroll över hur mycket var och en får i sig, hur de mår och att de växer som de ska. Dessutom är det tidsbesparande eftersom det underlättar utfodringen. Man behöver inte jobba med att skilja kalvar åt för att de dricker ur varandras hinkar.

   Efter att Tobias Larsson tog över driften av gården från sina föräldrar 2015 har antalet djur ökat från 120 till 390.
  Efter att Tobias Larsson tog över driften av gården från sina föräldrar 2015 har antalet djur ökat från 120 till 390. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Tobias Larsson är sjätte generationen som driver lantbruk på Hesselby gård. Hans föräldrar hade mjölkkor här fram till 2006. Därefter gick de över till dikor innan de började med ungnötsuppfödning 2012.

  För Tobias Larsson, som har hjälpt till på gården sedan han var liten, var det självklart att ta över verksamheten när tiden var inne. Innan dess utbildade han sig till driftledare och skaffade sig ytterligare erfarenhet genom att jobba med mjölkkor, kycklingar och spannmål på en granngård.

  – Jag köpte loss driften 2015, alltså djuren och maskinerna. De ursprungliga byggnaderna arrenderar jag av pappa, säger han och tillägger att pappa Kjell Larsson jobbar kvar på gården på halvtid.

   De nyanlända kalvarna behöver lite hjälp in i mjölktaxin.
  De nyanlända kalvarna behöver lite hjälp in i mjölktaxin. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Camilla Söderberg kom in i bilden när paret träffades 2017. Hon är för dagen behovsanställd.

  – Jag hade aldrig jobbat med lantbruk tidigare, men jag är uppväxt på landet och har samma driv för företagande som Tobias. Det är jätteroligt att vara en del av en sådan här utmaning. Att få vara med och utveckla och effektivisera alla delar av verksamheten. Arbetsmiljön, djurhälsan, tillväxten, och odlingen, säger hon.

   Tobias Larsson och Camilla Söderberg är nöjda med det nyinstallerade båssystemet som används när kalvarna utfodras. ”Det ger oss bättre kontroll över hur mycket var och en får i sig, hur de mår och att de växer som de ska”, säger Camilla Söderberg.
  Tobias Larsson och Camilla Söderberg är nöjda med det nyinstallerade båssystemet som används när kalvarna utfodras. ”Det ger oss bättre kontroll över hur mycket var och en får i sig, hur de mår och att de växer som de ska”, säger Camilla Söderberg. FOTO: Lotta Silfverbrand

  En heltidsanställd

  Utöver familjemedlemmarna jobbar en heltidsanställd och en säsongsarbetare på gården.

  – Vårt största fokus ligger på arbetsmiljö och djurhälsa. Vi jobbar som ett team och utför de dagliga sysslorna tillsammans. Det är viktigt för oss att personalen trivs och att alla känner sig delaktiga, säger Tobias Larsson.

   Tobias Larsson och Camilla Söderberg.
  Tobias Larsson och Camilla Söderberg. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Sedan generationsskiftet har antalet djur ökat från 120 till 390. Utöver tjurar finns här också ett antal stutar som sköter naturbetet på gården. Kalvar köper de från granngårdarna Harpsund i Mellösa och Äspetorp i Stjärnhov.

  Totalt finns tre ladugårdar, varav den största som inhyser 160 djur byggdes 2015. Här är tjurarna uppdelade i åtta avdelningar försedda med djupströbäddar, skrapgång och foderbord mot ladugårdsbacken.

   En ny spannmålsanläggning har byggts på gården.
  En ny spannmålsanläggning har byggts på gården. FOTO: Lotta Silfverbrand

  För övrigt har de alltså investerat i det nya utfodringssystemet för mjölkkalvar. De har dessutom byggt om kalvstallet samt byggt en fristående personalbyggnad. De har också utökat odlingsarealen genom mer arrende, samt byggt en ny spannmålsanläggning.

  – Det innebär att vi kan odla all halm vi behöver till djuren. Den spannmål som blir över säljer vi som brödvete, säger Tobias Larsson.

  Nu är hans mål att verksamheten ska bli ännu större.

  – Det har varit tufft att växa, både likviditetsmässigt och arbetsmässigt. Men vi vill framåt för att få större marginaler. Det innebär att vi vill utöka både i djurantal, odling och antal anställda. Men det ligger några år framåt i tiden, säger han.

   All halm som djuren behöver odlar Tobias Larsson och Camilla Söderberg själva.
  All halm som djuren behöver odlar Tobias Larsson och Camilla Söderberg själva. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Hesselby Lantbruk

  Ägare: Tobias Larsson

  Bolagsform: Enskild firma

  Verksamhet: Nötköttsproduktion, växtodling, maskinentreprenad

  Antal djur: 390 tjurar/stutar av mjölkraser

  Anställda: 1 heltid, 1 halvtid, 1 säsongsanställd, 1 behovsanställd

  Areal: Totalt 395 hektar, varav 320 åker och 75 bete (inklusive arrende)

  Odling: Vall, rågvete, höstvete, korn.

  Omsättning: 5,7 miljoner (2019), en ökning med 2,8 miljoner från 2015.

  Ur motiveringen till HK Scans utmärkelse Årets leverantör nöt 2019:

  ”Tobias och Camilla är drivna och framåtriktade i sin produktion och vill öka daglig tillväxt på djuren, minska tidsåtgången för daglig skötsel samt även höja snittet på avkastning för de olika spannmålsgrödorna på gården. Både djurens och personalens välmående är i stort fokus.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen