Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Hermien har hittats - efter två månader på rymmen

  Woudrichem, Nederländerna

  I söndags kväll tog Nederländernas kanske mest eftersökta ko Hermiens tid i frihet slut. Nu får hon leva sina sista dagar i en asyl för kor som inte skickas till slakt.

  FOTO: Ann Lindén

  ATL har tidigare rapporterat om den holländska limousin-kon Hermien som rymde i samband med att hon skulle köras till slakt och som under drygt två månader har hållit sig undan både sin ägare och myndigheter. Men i söndags kväll fångades Nederländernas mest kända ko till slut och i största hemlighet in.

  Ja, turerna har varit många sedan Hermien och hennes kompis Zus rymde. Zus fångades in bara några dagar senare medan Hermien skickligt höll sig undan och allt eftersom dagarna gick vann hon inte bara sin frihet utan även nederländarnas hjärtan. Hon blev ett internetfenomen.

  Promenerade obrydd runt på gatorna

  Hermiens ägare, Herman Jansen, uppmanade allmänheten att lämna hans ko i fred för att inte ytterligare skrämma upp henne, men den strategin höll bara tills att Hermien helt obrydd började promenera omkring på vägarna kring Deventer i östra Nederländerna. Kommunen tvingades sätta upp varningsskyltar.

  Men jakten på Hermien visade sig vara allt annat än enkel. Totalt 15 personer trummades ihop för att fånga henne och en veterinär specialiserad på att bedöva lejon i djurparker flögs in. Han fick hjälp av en rutinerad jägare och fällde henne med en bedövningspil. Fyra minuter efter att Hermien hade träffats föll hon ihop.

  Sedan följde några spännande minuter. Hermien slutade nästan att andas, men tack vare en spruta med motgift kom hon på benen och kunde sedan lastas på en vagn.

  Får komma till ko-asyl

  Under tiden som Hermien har varit försvunnen har det holländska partiet Partij voor de Dieren (Partiet för djuren) lyckats samla in 48 000 euro som gör att Hermien placeras i en asyl för kor som inte skickas slakt.

  LÄS OCKSÅ: Ko flydde slakt – får kungligt stödLÄS OCKSÅ: Förrymd kviga föll ner i gödselbrunnLÄS OCKSÅ: ”Mirakelkossa” hittades i krondike efter en vecka på rymmen

  Till toppen