Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari

  Skånegård drabbad av resistent rajgräs

  Övedskloster har fått in italienskt rajgräs som är resistent mot kemiska ogräsmedel på 45 hektar.

  – Ett jättebekymmer, konstaterar förvaltare Lars Bäksted.

   Bilden är tagen den 16 juni efter behandling med Focus Ultra i de 4 hektar sockerbetor med störst förekomst av det italienska rajgräset på Övedskloster. Efter att ytterligare en behandling med Select Plus inte hade någon större påverkan på det resistenta ogräset togs det kostsamma beslutet att avdöda både grödan och ogräset med glyfosat.
  Bilden är tagen den 16 juni efter behandling med Focus Ultra i de 4 hektar sockerbetor med störst förekomst av det italienska rajgräset på Övedskloster. Efter att ytterligare en behandling med Select Plus inte hade någon större påverkan på det resistenta ogräset togs det kostsamma beslutet att avdöda både grödan och ogräset med glyfosat. FOTO: Rikard Andersson/Jordbruksverket

  Det var i våras, när den rekommenderade kemiska ogräsbekämpningen inte fungerade mot de gräsogräs som växte i sockerbetorna, som Lars Bäksted började ana oråd. På 4 hektar var det herbicidresistenta rajgräset så spritt att de tvingades ta det kostsamma beslutet att avdöda både grödan och ogräset med glyfosat.

  Allvarliga konsekvenser

  Sedan dess har det konstaterats en förekomst på 45 hektar, av vilka det på 22 hektar handlar om en större förekomst med allvarligare konsekvenser för odlingen. Totalt brukas 1 500 hektar på fideikommisset Övedskloster utanför skånska Sjöbo.

  – Det är ett jättebekymmer när man har kört med två olika sorters medel som rådgivningen säger ska fungera och så är ogräset fullständigt opåverkat, säger Lars Bäksted, som också är ordförande för LRF Växtodling.

  På fält sedan 2018

  Troligen kom ogräsfröna in på ett fält redan 2018 med en inhyrd halmpress. Torkan 2018 gjorde att extensiva vallar och trädor utnyttjades till foder och resistent italienskt rajgräsfrö kan ha funnits med i utsädes­material, tror han.

  – Sedan verkar det som att italienskt rajgräs har en förmåga att mutera med andra rajgrässorter, vilket inte gör problemet mindre sett till överlevnadsförmågan, säger han.

  Förutom provtagning tillsammans med kemiföretag och Jordbruksverket har nya rutiner införts så att ogräset inte ska sprida sig till fler fält inom egendomen eller utanför. Exempelvis rengörs halmpressen mycket noggrant före ankomst och när den lämnar egendomen. Tröskorna rengörs oftare och det finns en strategi i vilken ordning fälten tröskas.

  Reducerad jordbearbetning har dominerat växtodlingen sedan 2005 men i samband med en introduktion av gräsfrö i växtföljden har återigen en plog införskaffats.

  – Plogen kan bli ett av flera viktiga verktyg för att även bekämpa det resistenta gräset, säger Lars Bäksted.

  De första resistenstesterna som Övedskloster gjort tillsammans med Bayer Crop Science ger hopp. De visar att ALS-produkter fortfarande har full effekt på rajgräset.

  – Det finns ljus i tunneln men alla verktyg kommer säkert att behövas för att bli av med ogräset, säger han.

  Kan ge resistens

  Lyckligtvis har Övedskloster än så länge sluppit andra problemogräs och har inte tidigare registrerat någon resistensbildning, tillägger Lars Bäksted. Historiskt har inte ALS-produkter använts i någon större utsträckning på egendomen.

  – Ett viktigt budskap är att ALS-produkter måste användas med större försiktighet, då ett överutnyttjande på sikt även kan leda till resistens för denna grupp, säger han.

   Mycket stor förekomst av herbicidresistent rajgräs efter två ogräsbekämpningar i sockerbetor (vänster bild). Höstvetefält som såddes i september 2020 och behandlades med 1,5 liter/ha Boxer, vilket inte hade någon större effekt på gräsogräset. Tre veckor senare kompletterades med 0,75 liter/ha Atlantis vilket ser ut att ha dödat gräsogräset, men fortfarande är det för tidigt att utvärdera om kompletterande vårbehandling behövs.
  Mycket stor förekomst av herbicidresistent rajgräs efter två ogräsbekämpningar i sockerbetor (vänster bild). Höstvetefält som såddes i september 2020 och behandlades med 1,5 liter/ha Boxer, vilket inte hade någon större effekt på gräsogräset. Tre veckor senare kompletterades med 0,75 liter/ha Atlantis vilket ser ut att ha dödat gräsogräset, men fortfarande är det för tidigt att utvärdera om kompletterande vårbehandling behövs. FOTO: Lars Bäksted

  Kemisk bekämpning på Övedskloster 2020 och effekt på rajgräset

  I fältet med sockerbetor och förekomst av det italienska rajgräset användes under våren doseringen 2,7 liter/ha Focus Ultra utan större påverkan på gräs-ogräset. Senare på våren sprutades 2 liter/ha Select Plus som hade större påverkan men ändå inte avdödade de små plantorna som nyligen kommit upp.

  Höstvetefält som såddes i september 2020 behandlades med 1,5 liter/ha Boxer, vilket inte hade någon större effekt på gräsogräset. Tre veckor senare kompletterades med 0,75 liter/ha Atlantis, vilket ser ut att ha dödat gräsogräset men fortfarande är det för tidigt att utvärdera om kompletterande vårbehandling behövs.

  Källa: Lars Bäksted, Övedskloster.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen