Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 mars

  Herbicidresistensen har inte ökat

  Resistensen mot herbicider hos renkavle och åkerven verkar ligga på ungefär samma nivå som förra året. Det visar Växtskyddscentralens preliminära resultat.

   Åkerven i höstvetet. Arkivbild.
  Bild 1/2 Åkerven i höstvetet. Arkivbild. FOTO: Anders Fällman
   Renkavle.
  Bild 2/2 Renkavle. FOTO: Jordbruksverkets Växtskyddscentral, Per Widén

  Varje år samlar Växtskyddscentralen i samarbete med flera av växtskyddsföretagen in omkring 15 prov för att testa resistens mot ogräsmedel i renkavle. Sedan 2014 har de kunnat konstatera att det finns resistens i renkavle mot Atlantis OD, som är den hittills mest effektiva produkten mot renkavle i spannmål. Nu finns det preliminära resultat för resistensen i renkavle från förra året.

  – De senaste åren har resultatet legat på att tre till fyra prover av 15 har haft resistens mot Atlantis. Det är än så länge preliminära resultat, men det verkar vara ungefär samma förhållande i år som förra året, säger Rikard Andersson på växtskyddscentralen i Alnarp.

  Torkan ställde till det

  Det var också ungefär samma antal prover som visade resistens mot växtskyddsmedlet Focus Ultra.

  – Det var svårare än vanligt att hitta renkavle som hade gått i ax under 2018 på grund av torkan. Det var också en sen sådd 2017. Det ska man ha med sig när man bedömer resultaten.

  Det växtskyddsmedel som hade mest utbredd resistens är Event super. Nära hälften av proverna visade resistens mot den produkten.

  När det gäller åkerven fann Växtskyddscentralen resistens mot växtskyddsmedlen Broadway och Hussar på ett fält i Motala-trakten. Tidigare har det på andra platser i landet konstaterats resistens mot Monitor, Hussar och under 2017 det första fallet av resistens mot Broadway.

  – Det innebär att alla de produkter som man kan använda på våren, som har ungefär samma verkningssätt, riskerar att inte ha tillräcklig effekt i ett sådant fält. Det innebär också att man då måste lägga fokus på att behandla på hösten med annat verkningssätt. Främst med produkter som Boxer, Roxy eller andra som innehåller prosulfokarb.

  Relaterade artiklar

  Till toppen