Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 april 2017

  Rådgivning online ökar produktionen

  Henrik Norberg är vinnare i Årets Rådgivarinsats 2017. Genom sin nya onlinerådgivning har han bidragit till stora ökningar i mjölkproduktion på många gårdar det senaste året.

   Henrik Norberg är glad och stolt över utmärkelsen Årets rådgivarinsats 2017. Efter 25 år som lagårdsföreståndare på De Lavals försöksgård trivs han i den nya rollen som onlinerådgivare och tycker det är roligt att bidra till förbättringar på andra robotgårdar.
  Henrik Norberg är glad och stolt över utmärkelsen Årets rådgivarinsats 2017. Efter 25 år som lagårdsföreståndare på De Lavals försöksgård trivs han i den nya rollen som onlinerådgivare och tycker det är roligt att bidra till förbättringar på andra robotgårdar. FOTO: David Larsson

  Tävlingen arrangeras av Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL och pristagaren offentliggörs på Branschrådets årsmöte i dag.

  – Jag har inte landat i det riktigt än. Det känns lite chockartat men det är jätteroligt, säger Henrik Norberg, när ATL överlämnade blommor till honom tidigare i veckan eftersom han inte kunde vara på plats under prisutdelningen idag.

  Jobbar på De Laval

  Henrik Norberg jobbar sedan knappt ett år tillbaka som onlinerådgivare inom VMS (Voluntary Milking System) på De Laval vilket är en helt ny rådgivningstjänst. Genom att koppla upp sig mot mjölkböndernas datorsystem kan han följa produktionen i realtid, analysera siffrorna och ge råd på telefon utifrån vad han ser.

  Men kan man verkligen ha rådgivning om man inte är på plats?

  – Ja, det kan man, det har vi bevisat nu att det går, säger Henrik Norberg.

  Av de 25 gårdar med mjölkningsrobotar han jobbar med i dag har stora förbättringar skett på 20 av dem. Det innebär mellan 5 till 20 procents högre mjölkproduktion, vilket ger betydande intäktsökningar för gårdarna.

  Kan hjälpa 25 gårdar på en dag

  Fördelen med att vara onlinerådgivare är att han kan hjälpa alla 25 gårdar på en dag och mycket restid sparas in. Henrik Norberg har själv jobbat med kor i ungefär 35 år, varav de senaste 25 åren som lagårdsföreståndare på De Lavals forskningscentrum Hamra gård. Erfarenheten bidrar till att han lättare kan analysera siffrorna, förstå hur situationen ser ut på gårdarna och sedan ge förslag till förbättringar.

  – Det känns otroligt att man kan göra så här. Bonden blir glad, korna blir glada och allting blir bättre! säger han.

  Så här lyder juryns motivering till utmärkelsen för Årets Rådgivarinsats 2017:

  Med stor kunskap och förståelse för både VMS-tekniken och kornas beteende såväl som skötsel överbryggar Henrik Norberg en lucka i robotladugårdsrådgivningen. Genom insikten kring vikten av att kor och teknik samarbetar har han i högsta grad bidragit till en ökad produktion på gårdsnivå. Med sin stora erfarenhet och hängivenhet har han vidtagit både kort- och långsiktiga gårdsspecifika förbättringsåtgärder för att lösa uppkomna frågeställningar och problem, samtliga med fokus på djurhälsa och teknikfunktionalitet. Henrik samarbetar även med foderrådgivare, avelsrådgivare samt besättningsveterinär och har en god förståelse för samtligas kunskapsområden. Mot denna bakgrund anser juryn att Henrik utgör en viktig länk för att tillgodose de frågeställningar en modern mjölkproducent kan ställas inför och utser därför honom till vinnare av Årets Rådgivarinsats 2017.

  Relaterade artiklar

  Till toppen