Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 april

  Han slutade med lamm: ”Transportkostnaderna åt upp intäkterna”

  Henrik Andersson Rosenius företagande började med får. Verksamheten växte till närmare 900 tackor – men förra året valde han att sluta med lammproduktionen.

  Lammföretagandet började som en hobby för ett tiotal år sedan. Fåren blev fler, byggnaderna på den avstyckade gården anpassades för rationell fårskötsel, medan åker- och betesmark fanns på olika håll i Mellanskåne.

  Växtodling på arrendemark och entreprenadkörning inom och utanför lantbrukssektorn blev expansiva delar av företaget som växte snabbt.

  2018 fanns det 400 tackor i företaget och fårskötseln slog an tonen i firmanamnet Ekes Lamm & Lantbruk.

  Då öppnades möjligheten att köpa omskrivna Tangará Farm, vilket i ett slag fördubblade antalet djur.

  Ambitionen var att företaget skulle vila på tre ben där produktion av slaktlamm var ett. Men torkåret 2018 var utmanande och lammbenet höll inte jämna steg med växtodlingen och entreprenaden i det expanderande företaget.

  – Sista lasset med slaktlamm gick förra sommaren. Det var lite av ett sorgearbete eftersom det var fåren vi började med en gång, säger Henrik Andersson Rosenius.

   Henrik Andersson Rosenius.
  Henrik Andersson Rosenius. FOTO: Marcus Frennemark

  För höga transportkostnader

  Trots att verksamheten i grunden var rationellt uppbyggd urholkades lönsamheten av mycket transporter med djur på tre driftsplatser och utspridd betesdrift. Fastigheten med före detta Tangará Farm avyttrades och Henrik Andersson Rosenius tog beslutet att fokusera företagandet på växtodling och entreprenad.

  – Lammproduktion kräver mycket arbete om man ska lyckas. I mjölk- och grisproduktion är det ungefär samma dagliga arbetsinsats året om. I fårskötseln har du oerhört mycket arbete under perioder med lamning och det är en utmaning att klara det med anställd personal. Men om djuren varit mer samlade hade det varit mer ekonomiskt försvarbart för mig, säger Henrik Andersson Rosenius.

  LÄS MER OM LAMMPRODUKTION:Målet: 1 200 vårlamm till slaktLammproduktionen minskar – trots hög betalningSatsar på lamm – utökar och dubblerar antalet djur

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen