Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari

  Hennes affärsidé: Gratis bete ger lönsamma killingar

  Getter som håller markerna öppna i kommunens naturreservat säkrar naturvärden och gynnar den biologiska mångfalden. Nu börjar bolaget Enöga Killing, som drivs utan fasta kostnader, även visa vinst.

   Anna Sundberg fick idén till Enöga Killing då hon gick en hållbarhetsutbildning för minskat matsvinn med praktiken förlagd till en getgård. Här tillsammans med Niklas Sundberg och några av företagets getter.
  Anna Sundberg fick idén till Enöga Killing då hon gick en hållbarhetsutbildning för minskat matsvinn med praktiken förlagd till en getgård. Här tillsammans med Niklas Sundberg och några av företagets getter. FOTO: Enöga

  Anna Sundberg fick idén till Enöga Killing då hon gick en hållbarhetsutbildning för minskat matsvinn med praktiken förlagd till en getgård. Där såg hon hur bockkillingarna togs bort för att ägaren inte hade tillräckligt med betesmark eller tid för att hålla hela kedjan.

  – Jag bor mitt i ett naturreservat som kostar kommunen massor med pengar att sköta. Jag kontaktade kommunen och sade att jag har djuren, ni har marken – ska vi jobba ihop? Och på den vägen är det, säger Anna Sundberg.

  Huddinge kommun, strax söder om Stockholm, sökte stöd från staten och inledde stängslingsarbeten i naturreservaten. Hittills är cirka 20 hektar stängslade och inför 2021 har ytterligare 6 hektar hägnats in.

  När verksamheten startade för tre år sedan hade Enöga 20 killingar på kommunalt bete. I år var siffran 220 och nästa år planerar Anna Sundberg för 250 killingar.

   Anna Sundberg.
  Anna Sundberg. FOTO: Privat

  Djurhållning utan installning

  Anna Sundberg har ingen egen gård utan naturbetet innebär att hon kan bedriva djurhållning åtta-nio månader om året utan kostnader för att ha djuren installade.

  Killingarna är cirka två månader gamla och har slutat dia när Anna Sundberg köper in dem från getgårdar i trakten.

  – Vi betalar 300 kronor plus moms per killing. Det är viktigt att gårdarna ser att det finns ett värde i dem så att de låter dem dia i två månader, säger hon.

  Därifrån transporteras djuren direkt ut på naturbete i det kommunala naturreservatet i Huddinge eller till skärgårdsön Landsort, som är ett naturreservat förvaltat av länsstyrelsen, som också har tagit in betesdjur i skötselplanen.

  – Hur länge de sedan går ute beror på vädret och tillgången på bete, men vi brukar räknar med oktober ut. Betet är gratis och kommunen eller länsstyrelsen står för stängslingen, vilket gör att jag i princip inte har några fasta kostnader för verksamheten, säger Anna Sundberg.

  Slakt bekostar nästa års killingar

  Getterna slaktas sedan på ett småskaligt slakteri i Nyköpingstrakten. Enöga gör återtag och säljer köttet antingen som köttlådor eller som styckdetaljer och charkuteri på rekoring.

  De första åren har försäljningsintäkterna från köttet i stort sett bekostat nästföljande års killingar, men i år räknar Anna Sundberg med en omsättning kring 400 000 kronor och ett överskott runt 120 000 kronor.

  – Vi har blivit bättre på att ta tillvara större delen av geten som inälvor och skinn. Det har blivit mer eftertraktat med inälvsmat, så det är reda pengar. Rökta killinghjärtan och leverpastej säljer bra. Vi har också börjat sälja lever i tvåpack för 100 kronor. Kan vi sälja 100 sådana paket gör det 10 000 kronor, säger Anna Sundberg.

   Hur länge getterna går ute beror på vädret och tillgången på bete.
  Hur länge getterna går ute beror på vädret och tillgången på bete. FOTO: Privat

  Arbetade gratis första året

  Enöga har även börjat ta hand om fällarna som säljs för 1 400 kronor styck med en marginal på 50 procent. Det sista på geten säljs sedan som hundmat.

  En linje i Anna Sundbergs företagande är att se till att få betalt för det jobb som utförs.

  – Första året åkte vi ut till reservaten gratis. Tjänstemannen som gick bredvid hade lön men inte jag, fast vi gjorde samma jobb. Nu är jag väldigt noga med att fakturera för allt jag jobbar. Det vi gör för den biologiska mångfalden måste ge mig en timpenning, säger hon.

  Hon har till exempel fakturerat länsstyrelsen 7 000 kronor för fyra dagars jobb, samtidigt som båttransporten av getterna är betald av myndigheten. Dessutom får fastboende på Landsort ersättning för daglig tillsyn av de 44 getterna under betessäsong.

  – Vi har nyligen fått förfrågan om att sätta ut getter på flera öar i skärgården. Nästa år räknar jag med att ha 250 djur – och ju fler djur desto högre siffra på sista raden, säger Anna Sundberg.

  Enöga Killing

  Ägare: Anna Sundberg

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda:

  Omsättning: 400 000 kronor

  Vinstmarginal: 30 procent

  Areal:

  Antal djur: 220 getter

  Storlek på investering: 66 000 kronor = 220 getter x 300 kronor

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Hela företaget är ett hållbarhetsprojekt.”

  Tips till andra

  • Fakturera för allt du gör

  • Ta tillvara hela djuret

  • Bjud in folk och berätta om ekosystemtjänsterna lantbruket gör. Ta betalt för föredragen och passa på att sälja gårdens produkter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen