Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars 2015

  Hemma hos landsbygdsministern

  Det går inte att utveckla landsbygden med storstadsperspektiv. Därför vill Sven-Erik Bucht landsbygdssäkra beslut, lagar och regler – på samma sätt som miljö och jämställdhet genomsyrar politiken. Det berättar han när ATL Magasinet hälsar på hemma på gården. Från Karungis "gräddhylla" har landsbygdsministern utsikt över både Sverige och Finland.

  Sven-Erik Bucht är före detta dansbandsmusiker, lantarbetare och försäljare som blev kommunalråd i Haparanda. Han blev rikskändis när han fick Ingvar Kamprad att placera ett Ikeavaruhus i sin kommun.
  Bild 1/5Sven-Erik Bucht är före detta dansbandsmusiker, lantarbetare och försäljare som blev kommunalråd i Haparanda. Han blev rikskändis när han fick Ingvar Kamprad att placera ett Ikeavaruhus i sin kommun.
  Landsbygdsministern kör gärna traktor. På gårdsplanen står snöröjningsekipaget, en lågnosad Deutz Fahr med skopa och slunga som tillhör en annan av bröderna och används för snöröjningen på den enskilda vägen.
  Bild 2/5Landsbygdsministern kör gärna traktor. På gårdsplanen står snöröjningsekipaget, en lågnosad Deutz Fahr med skopa och slunga som tillhör en annan av bröderna och används för snöröjningen på den enskilda vägen.
  Sven-Erik Bucht kallar sig själv bastufreak.
  Bild 3/5Sven-Erik Bucht kallar sig själv bastufreak.
  Bild 4/5
  Bild 5/5

  På parkeringen utanför Ikea i Haparanda börjar bilarna strömma till denna lördagsförmiddag. Bredvid går vägen norrut längs Torne älv.

  Jag är på väg till en före detta dansbandsmusiker, lantarbetare och försäljare, kommunalrådet i Haparanda som blev rikskändis när han fick Ingvar Kamprad att placera ett Ikeavaruhus i sin kommun.

  Efter åtta år i kommunpolitiken kryssades han in i riksdagen och började veckopendla till Stockholm. Nu har Sven-Erik Bucht varit statsråd i ett halvår med ansvar för landsbygdsfrågor och regional tillväxt.

  – Vi måste vända utvecklingen och vi måste börja med att landsbygdssäkra beslutsfattandet. För ett land måste hållas ihop. Då får inte skillnaderna bli för stora, det får inte vara konflikt mellan stad och land för då känner man inte samhörighet, säger han.

  Det här är första gången han pratar om begreppet landsbygdssäkring av beslut, lagar och regler, inspirerad av Jordbruksverkets arbete och idéer om detta.

  Nu säger Sven-Erik Bucht att han kommer att driva landsbygdsäkring i regeringen. Han är övertygad om att landsbygdsperspektivet kommer att genomsyra regeringens arbete – landsbygden rör ju alla politikområden.

  Har du statsminister Stefan Löfven med dig?

  – Han tycker om svensk landsbygd, det vet jag. När han lanserar att vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 då gäller det inte bara staden utan också landet.

  Landsbygdsministern flyger hem från Stockholm på fredagseftermiddagarna. På Kallax hämtar han ut en hyrbil och kör de 15 milen hem. Då kommer ett sms från Mervi: "det ryker från bastun".

  "Bastufreak"

  Sven-Erik Bucht kallar sig själv för bastufreak och badar alltid bastu när han kommer hem. Han har en elektrisk i huset som alltid står på, två vedeldade i timrade hus nere vid älvens strand – en tornedalsbastu och en traditionell finsk rökbastu – och en fjärde i en koja ute i skogen.

  Det är i bastun som landsbygdsministern slappnar av och samlar ny kraft. Efteråt tar han på sig badrock, filttofflor och mössa och går ned till älven för ett dopp i isvaken. Ibland badar han även ouppvärmd i vaken.

  – Det blir en ännu större endorfinkick, en enormt fin känsla efteråt. Minus 20 grader och vindstilla – då är det bästa att gå ned i en isvak! lovar han och framhåller att bastubadet är bra för hälsan.

  – Bastu är fattigmansapotek. Hjälper inte tjära och brännvin så hjälper bastun – det är ett finskt talesätt, säger han med glimten i ögat.

   

  LÄS MER: Detta är en utdrag ur intervjun med landsbygdsministern. Hela artikeln finns att läsa i e-tidningen, där Sven-Erik Bucht avslöjar hur det gick med det uppmärksammade skogskojorna som saknade bygglov. 

  FAKTA

  Sven-Erik Bucht

  Ålder: 60 år.
  Bor: Karungi, Haparanda.
  Familj: Hustrun Mervi, tre barn och fyra barnbarn.

  Gård: Cirka 50 hektar varav drygt hälften skog.
  Kör: VW Tiguan.
  Favorittraktor: Deutz Fahr.

  Favoritmat: Suovas (rökt renkött).
  Favoritdryck: Kolsyrat vatten.
  Fritidsintressen: Trädgårdsodling och fiske, älgjakt när han hinner.

  Till toppen